AFP

Honderden bewoners en toeristen op het Griekse eiland Kos hebben na de aardbeving van donderdag opnieuw de nacht in de buitenlucht doorgebracht. De meesten sliepen in parken of speeltuinen, anderen verbleven in hun auto. "En dat zijn we de komende twee, drie nachten ook nog van plan", zegt een bewoner.

Ze zijn bang voor naschokken. "Het was een zware aardbeving. Daarom willen we voorlopig niet naar huis", vertelt een bewoner. "En dat is de reden waarom we buiten blijven, ook al ben ik hartstikke moe."

Een andere Griek verblijft sinds de aardbeving met zijn gezin op een veldje, waar zijn vrouw en kinderen liggen te slapen onder een boom. "We zitten hier al de hele dag. Ik ben een keer teruggegaan naar ons huis om mijn telefoon op te laden en om wat spullen te halen", zegt hij.

'Hier ben ik tenminste veilig'

Net als tientallen Nederlandse vakantiegangers, besloot ook een Britse toerist om buiten te slapen. "Hier ben ik niet bang, binnen ben ik dat wel. Ik kom uit een land waar we geen aardbevingen hebben", vertelt hij. "Ik vond het heel beangstigend om weer naar binnen te gaan. Buiten voel ik me veilig."

Volgens NOS-correspondent Conny Keessen is de angst voor nog een aardbeving niet nodig. "De kans daarop is heel klein", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Naschokken zijn er wel, die zullen er misschien nog een wel een week zijn. Maar dat zijn trillingen die niet met een aardbeving te vergelijken zijn."

Veel oude gebouwen zijn beschadigd.

Conny Keessen

Keessen denkt dan ook dat het weer veilig is op Kos. "Anders kwamen er geen vliegtuigen naar het eiland. Je kunt hier weer gerust op het strand gaan liggen."

Ze ziet dat de bewoners van Kos alweer bezig zijn met het oppakken van hun dagelijkse leven. "En er is begonnen met het opnemen van de schade. Vooral in Kos-Stad en in het noorden van het eiland zijn veel oude gebouwen beschadigd."

Angst in de ogen

Keessen ging afgelopen nacht naar de bar street van Kos. Daar stortte de club White Corner door het natuurgeweld deels in. Daarbij werden een Zweedse en Turkse toerist bedolven onder het puin.

Omvang schade aardbeving bij daglicht goed te zien

Een groepje Noorse vrienden zag de bar van dichtbij instorten. "Plotseling begon de grond te schudden en was iedereen aan het schreeuwen. Mensen renden in paniek naar buiten, veel meisjes moesten huilen en renden voor hun leven", zegt een van hen.

Ze moeten nog steeds van de schrik bekomen. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. We zagen bij elkaar de angst in de ogen."

Gisteravond kwamen de eerste Nederlanders terug op Schiphol. De meesten waren blij om bijna weer thuis te zijn.

Eerste Nederlanders terug op Schiphol na aardbeving

STER reclame