Puin op het Griekse eiland Kos
NOS NieuwsAangepast

KNMI: naschokken Kos en Turkije houden nog wel even aan

Mensen die in het aardbevingsgebied bij het Griekse eiland Kos en in het zuidwesten van Turkije zijn, moeten rekening houden met naschokken. Volgens seismoloog Bernard Dost van het KNMI kan dat nog wel een paar dagen duren. "Over het algemeen nemen ze wel in aantal en kracht af."

De meeste naschokken zijn vooral de eerste uren na een aardbeving. "We hebben na deze beving al zo'n kleine 200 naschokken gehad", legt Dost uit. "Met dit soort bevingen duurt dat wel drie tot vier dagen."

Het gebied werd afgelopen nacht getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,7. Volgens Dost is het een gebied waar veel aardbevingen voorkomen. "Maar dat zijn vooral kleinere bevingen", legt hij uit. "Eens in de tien à twintig jaar komt er een beving voor met een kracht van boven de zes."

In het gebied komen wel vaker aardbevingen voor

Hoewel de mensen in het getroffen gebied wel gewend zijn aan kleinere aardbevingen, kwam deze schok toch als een verrassing. Dost: "Het komt niet elke dag voor. En hoe langer er geen grote beving is, hoe minder mensen zich realiseren dat die wel kunnen plaatsvinden."

Maar ze zijn niet te voorspellen. Volgens de seismoloog van het KNMI is er altijd een groot risico op grotere aardbevingen in dit gebied. "Maar wanneer? Dat is heel moeilijk te zeggen." Volgens hem is de drijvende kracht erachter de Afrikaanse plaat die onder de Euraziatische plaat schuift.

Slachtoffers

Bij de aardbeving van vannacht kwamen twee mensen om. Zowel in het zuidwesten van Turkije als op het Griekse eiland Kos vielen gewonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder vandaag weten geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlandse slachtoffers zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl