NOS NieuwsAangepast

Doden door aardbeving voor Turkse en Griekse kust

Voor de kust van Turkije en Griekse vakantie-eilanden is een aardbeving geweest met een kracht van 6,7. Op Kos zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Ook zijn op het eiland meer dan 120 gewonden gevallen. In Turkije zouden zeker 70 mensen gewond zijn geraakt.

De aardbeving was rond 00.30 uur Nederlandse tijd. De schok veroorzaakte een kleine vloedgolf. Het epicentrum was in de buurt van de Turkse badplaats Bodrum.

Ooggetuigen zeggen dat het in de toeristische plaatsen even een chaos was. Door de kracht van de beving zijn ramen gesprongen en vielen brokstukken van gebouwen naar beneden. Ook wordt gesproken over afgebroken balkons. Veel panden zitten vol scheuren.

Aardbeving treft Turkse en Griekse kust

Volgens de burgemeester van Kos is er vooral schade aan panden die zijn gebouwd voordat het bouwbesluit werd aangescherpt. Het gebied ligt op een breuklijn. Reddingswerkers gaan op Kos oude huizen langs om te kijken of mensen bekneld zitten.

De burgemeester kon nog niets zeggen over de identiteit van de twee doden. Ook is niet bekend hoe de gewonden eraan toe zijn.

Hotels

Na de beving gingen veel mensen om veiligheidsredenen naar buiten. Toeristen mochten soms hun hotel niet meer in.

Op beelden is te zien dat door de kleine tsunami in Bodrum en op Kos straten en gebouwen zijn ondergelopen en auto's zijn weggedreven.

De aardschokken waren ook te voelen op Rhodos en in het Turkse Marmaris. Op Kos en in badplaatsen langs de Turkse kust verblijven veel Nederlandse toeristen.

"Het voelde alsof er een aantal vrachttreinen door onze hotelkamer reed", beschrijft een Nederlander het moment van de beving. In het onderstaande artikel doen meerdere ooggetuigen hun verhaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl