Premier Netanyahu bezoekt de Franse president Macron
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu in Parijs bij herdenking razzia Vel d'Hiv

De Israëlische premier Netanyahu was vanmorgen in Parijs voor de herdenking van de razzia waarbij meer dan 13.000 joden in 1942 in wielerstadion Velodrome d'Hiver samen werden gedreven. Hij was daar op uitnodiging van de Franse president Macron.

Vandaag is het 75 jaar geleden dat de Franse politie 13.000 joden opsloot in het wielerstadion. Het merendeel werd vanuit het stadion of nabijgelegen interneringskampen in veewagons naar Auschwitz gedeporteerd. Minder dan honderd van hen overleefden de oorlog.

Netanyahu en Macron legden samen een krans bij het monument bij het wielerstadion. Het was de eerste keer dat een Israëlische premier bij de herdenking aanwezig was.

"Vijfenzeventig jaar geleden daalde een zware duisternis neer over deze stad", zei Netanyahu. "De waarden van de Franse Revolutie - vrijheid, gelijkheid en broederschap - werden ogenschijnlijk verpletterd onder de laars van het antisemitisme." De Israëlische premier dankte het Franse verzet, dat met gevaar voor eigen leven Joden heeft geprobeerd te redden. Hij noemde de leden van het verzet "groots".

Pétain

De razzia en de deportaties liggen nog altijd gevoelig in Frankrijk. Tijdens de verkiezingscampagne in april zei presidentskandidate Marine Le Pen van het Front National nog dat Frankrijk niet verantwoordelijk was voor 'Vel d'Hiv'. Ze schreef dat deel van de Franse oorlogsgeschiedenis toe aan Vichy-Frankrijk, het regime dat onder maarschalk Pétain collaboreerde met de Duitsers.

Le Pen kreeg veel kritiek voor haar opmerking, omdat de razzia volledig werd uitgevoerd door Franse politieagenten. Mede door de betrokkenheid van het Franse justitieapparaat was het onderwerp lange tijd taboe in Frankrijk. Pas in 1995, vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, maakte president Chirac zijn excuses.

Macron sloot zich aan bij die excuses van Chirac. "Het was inderdaad Frankrijk die dit heeft georganiseerd. Er was niet één Duitser direct bij betrokken."

Ongemakkelijk

Een aantal groepen, waaronder de Unie van Franse Joden voor Vrede (UJFP) was kwaad dat Netanyahu door Macron was uitgenodigd. De UJFP vond het bezoek van de Israëlische premier onaanvaardbaar, omdat zo de indruk werd gewekt dat Israël Joden van over de hele wereld vertegenwoordigt. De Unie beklaagde zich in een verklaring over de behandeling van de Palestijnen door Israël.

Ook de voormalige Franse ambassadeur in Israël, Elie Barnav, noemde de aanwezigheid van Netanyahu "ongemakkelijk". "Dit verhaal heeft niets met Israël te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl