1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

Veel kritiek op ontkenning Le Pen Franse rol 'Vel d'Hiv'

De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron vindt dat Marine Le Pen een ernstige fout heeft gemaakt door te zeggen dat Frankrijk niet verantwoordelijk is voor 'Vel d'Hiv'. Die naam staat symbool voor arrestaties op grote schaal tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij in juli 1942 meer dan 13.000 Joden bijeen werden gedreven op de wielerbaan Vélodrome d'Hiver in Parijs. De slachtoffers van de razzia werden gedeporteerd naar nazi-vernietigingskampen.    

Franse agenten en ambtenaren hielpen de nazi's. "Ik vind niet dat Frankrijk verantwoordelijk is voor Vel d'Hiv", zei Le Pen gisteren. "Ik denk, in zijn algemeenheid, dat de mensen die toen de macht hadden verantwoordelijk waren. Niet Frankrijk." 

Excuses

President Jacques Chirac bood in 1995 excuses aan voor de gebeurtenis. Dat was een breuk met het beleid van zijn voorgangers. Mitterrand zei in 1994 nog dat de Republiek niets met 'Vel d'Hiv' te maken had en wees de Franse verantwoordelijk voor het drama af.  

Macron, Le Pens grootste rivaal bij de presidentsverkiezingen, zei in een reactie: "We moeten niet vergeten dat Marine Le Pen de dochter is van Jean-Marie Le Pen." Die laatste richtte in 1972 het Front National op en is meerdere keren veroordeeld voor antisemitisme en racisme. 

De overkoepelende organisatie van Joodse instellingen in Frankrijk spreekt van revisionisme. "Deze opmerkingen zijn een belediging voor Frankrijk dat in 1995 zichzelf een eer bewees door verantwoordelijkheid te nemen voor zijn rol bij de deportatie van Franse Joden." 

Vichy-Frankrijk

Le Pen volgt volgens een verklaring die ze na het interview uitbracht de lijn van de presidenten Charles de Gaulle en François Mitterrand. Volgens haar stond het Vichy-regime, dat in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's, niet voor het echte Frankrijk. Het echte Frankrijk bevond zich op dat moment in Londen. 

De leider van het Front National zegt dat haar opmerkingen niets afdoen aan de persoonlijke verantwoordelijkheid die de Fransen dragen die betrokken waren bij 'Vel d'Hiv'. Ze beschuldigt haar tegenstanders ervan dat die haar opmerkingen op "schandalige wijze" willen gebruiken voor politiek gewin.  

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft in een verklaring dat de opmerking van Le Pen in strijd is met de historische waarheid. Het ministerie wijst op de verklaring van Chirac en de houding van de Franse presidenten Sarkozy en Hollande na hem. Alle drie erkenden volgens Israël de Franse rol bij het vervolgen van de Joden in de oorlogsjaren.       

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl