Jean-Marie Le Pen werd vorig jaar uit de partij gezet
NOS Nieuws

Le Pen krijgt boete voor uitspraken over gaskamers

De Franse politicus Jean-Marie Le Pen heeft een boete van 30.000 euro gekregen voor zijn omstreden uitspraak over de Holocaust. De rechtbank in Parijs acht hem schuldig aan het "bagatelliseren van een misdaad tegen de menselijkheid".

De voormalig leider van het rechts-nationalistische Front National herhaalde bijna een jaar geleden in een interview met BFM TV zijn standpunt dat de gaskamers ,,een detail'' zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Volgens de rechtbank in Parijs kan Le Pen zich niet beroepen op zijn parlementaire onschendbaarheid, omdat het dus niet voor het eerst was dat hij zich op deze manier uitliet. De uitspraken tijdens het interview waren een bevestiging van soortgelijke uitspraken die Le Pen in 1987 voor het eerst deed.

Zijn eigen partij onder leiding van zijn dochter Marine Le Pen heeft hem vorig jaar aan de kant gezet, mede vanwege deze uitspraken.

"Stinkende geur"

Niet alleen de rechtbank in Parijs, maar ook het strafhof in Nice heeft zich gebogen over controversiële uitspraken van Le Pen. In Nice is hij vandaag veroordeeld tot een boete van 5.000 euro voor uitspraken die hij deed over Roma.

Franse media schrijven dat hij in 2013 tijdens een openbare bijeenkomst in Nice had gezegd dat het aantal rondzwervende Roma "een groeiend probleem is dat een stinkende geur verspreidt". Volgens de rechters zet hij daarmee aan tot haat en etnische discriminatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl