De ouders van Charlie Gard samen met actievoerders die vinden dat de baby behandeld moet worden
NOS NieuwsAangepast

Ouders van zieke baby Charlie stormen boos rechtszaal uit

De ouders van de doodzieke Britse baby Charlie Gard zijn eerder vandaag boos weggelopen bij de rechtszaak over de toekomst van hun kind. Het stel wil dat hun zoontje in leven wordt gehouden en een experimentele behandeling krijgt in de Verenigde Staten. Later keerden ze weer terug in de zaal en werd de zaak hervat.

De ouders hadden een laatste kans gekregen om het Britse Hof ervan te overtuigen dat de gezondheid van hun zoontje zal verbeteren als hij zo'n speciale behandeling ondergaat.

Chris Gard en Connie Yates reageerden woedend toen de rechter stelde dat hun argumenten niet steekhoudend waren. De vader sloeg met zijn vuist op tafel. "We weten zeker dat hij geen pijn lijdt. Als dat wel zo was stonden we hier niet."

Eerder bepaalde ook een lagere Britse rechter en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de baby mag overlijden. Het Europees Hof beriep zich daarbij op het oordeel van de artsen van Charlie, die stellen dat het kind waarschijnlijk constant pijn heeft en lijdt. Volgens het Europees Hof mogen de artsen de medische apparaten die de baby in leven houden, uitzetten.

Met de uitspraak van het Europees Hof leek de zaak gesloten. Maar deze week werd besloten dat de ouders zich toch nog een laatste keer mochten laten horen voor het Britse Hof. Het is niet de verwachting dat de rechters vandaag nog met een uitspraak komen.

Medische kwesties voor de rechter

In Groot-Brittannië is het normaal dat een zaak voor de rechter komt als ouders het niet eens zijn met de mening van doktoren. Ouders hebben er bij medische kwesties geen volledig zeggenschap over hun eigen kind.

De rechten van het kind wegen voor de rechter het zwaarst. Hij weegt onder meer het lijden af tegen wat een experimentele behandeling zou opleveren. De lagere Britse rechter oordeelde het jongetje alleen nog palliatieve zorg moest krijgen, zodat hij binnenkort zou overlijden.

Steun voor ouders

Desalniettemin wilden Gards ouders hun zoontje koste wat kost in leven houden. Ze willen naar Amerika, voor een experimentele behandeling. Een arts verklaarde dat een nieuwe behandeling in de VS "zeker tien procent kans" heeft op succes.

De ouders hebben ook steun gekregen van onder anderen de Amerikaanse president Trump en paus Franciscus. Een kinderziekenhuis dat door het Vaticaan wordt gerund, bood aan om voor Charlie te zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl