Zaak van doodzieke baby Charlie heropend, laatste kans voor ouders
Van paus Franciscus tot Donald Trump: iedereen geeft zijn mening over het lot van de doodzieke Britse baby Charlie Gard. Vandaag werd bekend dat de ouders van de elf maanden oude baby nog een kans krijgen om het Britse Hof te overtuigen waarom Charlie in leven moet blijven.
Een Britse rechter heeft het koppel tot woensdag gegeven om met nieuw bewijs te komen waaruit blijkt dat de conditie van hun zoontje zal verbeteren door een experimentele behandeling in de Verenigde Staten. Maar het bewijs moet "krachtig" genoeg zijn om de rechter te overtuigen. Gaat hij akkoord, dan worden de eerdere uitspraken in deze zaak teruggetrokken.
Twee weken geleden bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Britse artsen de behandeling van de baby mogen staken. Het hof sloot zich aan bij het oordeel van Gards artsen, die zeggen dat het kind waarschijnlijk constant pijn heeft en lijdt. Eerder bepaalde ook een Britse rechter dat het kind mag overlijden.
Er werd ook besloten dat Charlie niet naar het buitenland mag reizen voor een behandeling.
Tijdens de rechtszaak waren de ouders van Charlie, Chris Gard en Connie Yates, zeer emotioneel. Vader Chris schreeuwde naar een advocaat van het Great Ormond Street-ziekenhuis: "Wanneer ga je de waarheid vertellen?" Moeder Connie vertelde hoe moeilijk ze de situatie vond.
Rechter wikt en weegt
Ouders in Groot-Brittannië hebben bij medische kwesties geen volledig zeggenschap over hun eigen kind. Het is er normaal dat een zaak voor de rechter komt als ouders het niet eens zijn met de mening van doktoren. De rechten van het kind wegen voor de rechter het zwaarst. Hij weegt onder meer het lijden af tegen wat een experimentele behandeling zou opleveren.
Volgens de Britse artsen die Charlie hielpen, zou een nieuwe behandeling slecht aflopen voor de baby. Het zou hem meer kwaad dan goed doen, zeiden ze.
Heel veel aandacht
De zaak heeft de laatste weken ontzettend veel aandacht gekregen. Wereldwijd geven mensen aan te willen helpen. Zo heeft een kinderziekenhuis dat door het Vaticaan wordt gerund, aangeboden om te zorgen voor Charlie en heeft ook paus Franciscus zijn steun aangeboden.
De paus zei de ouders van de baby te steunen om alles te doen wat mogelijk is om hun kind in leven te houden. Eerder bemoeide president Trump zich met de zaak. Hij zei op Twitter dat hij "de kleine Charlie Gard graag wilde helpen". Het is onduidelijk hoe hij dat zou willen doen.
Als de rechter komende donderdag tijdens de nieuwe hoorzitting besluit dat het nieuwe bewijs "krachtig genoeg" is, kan baby Charlie naar de VS voor de behandeling.
Een petitie voor zo'n behandeling is al meer dan 350.000 keer ondertekend. Ook is er anderhalf miljoen euro ingezameld. Maar het blijft onduidelijk of de behandeling Charlie echt kan helpen. Het jongetje kan nooit helemaal beter worden: de behandeling zou alleen de effecten van zijn ziekte verminderen.