De ouders van baby Charlie
NOS NieuwsAangepast

Ook Europees hof vindt dat doodzieke Britse baby Charlie mag sterven

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat Britse artsen de behandeling mogen staken van een terminaal zieke baby. Eerder stelde een Britse rechter de artsen al in het gelijk. De ouders van het kind zijn fel tegen het stoppen van de behandeling en vochten de uitspraak aan.

De tien maanden oude Charlie Gard lijdt aan een zeldzame ziekte waardoor zijn spieren steeds verder verslappen en zijn hersens beschadigd raken. De ouders willen het kind meenemen naar de VS voor een experimentele behandeling. De artsen geloven niet dat die behandeling zinvol is en vinden het humaner om het kind, dat zich niet kan bewegen, doof is en niet kan huilen, "een waardige dood te geven".

Constant pijn

Na het Britse vonnis in april stapten de ouders naar het Europese hof in Straatsburg. Tot het vonnis van vandaag moest de baby in leven worden gehouden.

Rechters van het hof in Straatsburg concluderen dat Charlie waarschijnlijk constant pijn heeft en lijdt en dat de experimentele behandeling geen hoop op verbetering biedt. Waarschijnlijk worden de apparaten die het kind in leven houden, ergens in de komende dagen na overleg met de familie uitgeschakeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl