De ouders van baby Charlie
NOS NieuwsAangepast

Vaticaans kinderziekenhuis wil doodzieke baby Charlie opnemen

Een kinderziekenhuis dat door het Vaticaan wordt gerund, heeft aangeboden te zorgen voor de tien maanden oude Britse baby Charlie Gard. Charlie lijdt aan een zeldzame ziekte, waardoor zijn hersens en spieren ernstig zijn verzwakt. Daardoor kan hij niet meer ademen.

Vorige week bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Britse artsen de behandeling van de baby mogen staken. Het hof sloot zich aan bij het oordeel van Gards artsen, die zeggen dat het kind waarschijnlijk constant pijn heeft en lijdt. Eerder bepaalde ook een Britse rechter dat het kind mag overlijden.

De ouders willen hun zoon in leven houden. Ze zeiden eerder hun kind mee te willen nemen naar de Verenigde Staten voor een behandeling. Of die mogelijkheid bestaat, is onduidelijk. Voor een behandeling in de VS is al meer dan anderhalf miljoen dollar ingezameld.

De directeur van het kinderziekenhuis van het Vaticaan laat onderzoeken of Charlie naar het kinderziekenhuis in Rome kan worden gebracht. "We weten dat de situatie uitzichtloos is, en voor zover wij weten is er ook nog geen effectieve behandeling beschikbaar", zegt zij. "Maar het beschermen van mensen, vooral als zij worden bedreigd door een ziekte, is een toewijding van liefde die God aan ons allemaal toevertrouwt."

Paus

Het ziekenhuis heeft aangeboden het kind aan de apparaten die hem in leven houden te laten. Ook moeten de ouders wat het ziekenhuis betreft kunnen besluiten over de toekomst van de baby.

Met het aanbod neemt het ziekenhuis hetzelfde standpunt in als de paus. Die zei zondag de ouders van de baby te steunen om alles te doen wat mogelijk is om hun kind in leven te houden.

Trump

Eerder zei de Amerikaanse president Trump op Twitter dat hij "de kleine Charlie Gard" graag wil helpen. Op welke manier hij dat wil doen, heeft hij overigens niet bekendgemaakt.

Waarschijnlijk worden de apparaten die het kind in leven houden vrijdag uitgeschakeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl