Amber Alert voor Insiya op het station in Düsseldorf
NOS NieuwsAangepast

OM wil vader ontvoerde peuter Insiya bij verstek berechten

De man die ervan wordt verdacht dat hij vorig jaar zijn toen tweejarige dochtertje Insiya heeft laten ontvoeren, moet bij verstek worden berecht, zegt het Openbaar Ministerie.

Het OM wil niet wachten tot twee medeverdachten zijn uitgeleverd uit respectievelijk de VS en Irak. Dat zei de officier van justitie bij een voorbereidende zitting in de rechtbank van Amsterdam.

De vader, Shehzad H., zit met Insiya in Mumbai in India. Dat land wil hem niet uitleveren. Hij zou wel bereid zijn een verklaring af te leggen. Het OM wil daarvoor politiemensen naar India sturen.

Amsterdam

Insiya werd vorig jaar ontvoerd uit het huis van haar grootmoeder in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Justitie verdenkt naast de vader nog zeven mensen van betrokkenheid bij de kidnapping.

De enige verdachte die in Nederland vastzit, is een Amerikaan die zou zijn ingehuurd om de grootmoeder bij de ontvoering in bedwang te houden. Hij werd meteen na de ontvoering tegengehouden door een buurman en een familielid.

Een verdachte vast

De advocaat van de Amerikaan vroeg om de beëindiging van zijn voorlopige hechtenis, omdat de tijd die hij al in de cel heeft doorgebracht waarschijnlijk langer is dan de straf die hij zal krijgen. De rechtbank wees het verzoek voorlopig af.

De volgende pro-formazitting in de zaak is gepland op 22 september. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl