AFP

Turkije zou het "prettig" vinden als de Europese Unie botweg zegt dat een Turks lidmaatschap er niet in zit. "De EU is niet essentieel voor ons", zei president Erdogan in een interview met de BBC. "Wij kunnen op onze eigen benen staan."

Volgens Erdogan wil de meerderheid van de Turken niet meer bij de EU horen. Hij zei verder dat de manier waarop de Europese Unie met Turkije omgaat "oneerlijk" is. "Desondanks zullen wij nog een tijdje eerlijk blijven tegen de EU. We zullen zien wat dat oplevert."

De onderhandelingen tussen Turkije en de EU over toetreding lopen al tientallen jaren. In 1987 vroeg het land lidmaatschap aan van de EEG en in 1999 werd Turkije officieel kandidaat-EU-lidstaat. In 2005 startten de gesprekken over een volledig lidmaatschap. De afgelopen jaren hebben die onderhandelingen geregeld op een laag pitje gestaan.

Journalisten

Het gesprek met BBC-journalist Zeineb Badawi ging ook over de persvrijheid in Turkije. Erdogan ontkende dat er tientallen journalisten in de cel zitten. "Er zitten maar twee journalisten gevangen. En niemand zit in de cel omdat hij journalist is."

Volgens mensenrechtenorganisaties is Turkije het land met de meeste journalisten in de gevangenis. De getallen lopen uiteen van 80 tot 160. Ook zijn er het afgelopen jaar ruim 170 mediabedrijven gesloten.

Volgens Erdogan zijn er na de couppoging van een jaar geleden wel mensen opgepakt die zich voordeden als journalist. "Mijn tegenstanders hadden het rechtssysteem, het leger, de politie en de media geïnfiltreerd". De 63-jarige president zegt dat ze op die manier de staat omver wilden werpen. "En dat is onacceptabel."

Sinds de coup op 15 juli vorig jaar zijn meer dan 50.000 mensen opgepakt en 140.000 mensen ontslagen of geschorst op hun werk vanwege banden met de beweging van Fethullah Gülen.

Volgens Erdogan zit de Gülen-beweging achter de mislukte staatsgreep. De 79-jarige geestelijk Gülen, die in de VS woont, ontkent dat. Turkije heeft om zijn uitlevering gevraagd. In een interview zei Gülen deze week dat hij zich daar niet tegen zal verzetten, iets wat hij eerder ook al zei.

STER reclame