NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 29 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen!

De dag begint vrijwel overal droog, maar in de loop van de dag ontstaan buien. Vanmiddag vallen vooral in het noordoosten buiten. Het wordt rond de 20 graden.

Wat heb je gemist?

De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) is met onmiddellijke ingang afgetreden. Vandaag zou hij in de gemeenteraad tekst en uitleg geven over de fraude rond het voormalig poppodium Waterfront, maar hij houdt de eer aan zichzelf.

In een verklaring zegt Schneider dat hij zich graag had willen verdedigen in de raad, maar dat hij dat een onmogelijke opgave vindt omdat de coalitie de meerderheid kwijt is. In de fraudezaak rond het poppodium is de gemeente Rotterdam voor bijna acht miljoen euro opgelicht. De aannemer en huurder van het voormalige poppodium declareerde klussen dubbel en inden geld voor niet-uitgevoerde verbouwingen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in zijn kwartaaloverzicht over de eerste drie maanden van dit jaar alleen maar gunstige cijfers over de overheidsfinanciën gepresenteerd. De overheid gaf in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 400 miljoen euro minder uit dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat kwam vooral omdat er minder geld werd afgedragen naar de EU. Ook hogere belastinginkomsten speelden een grotere rol.

Ook de staatsschuld is fors gedaald, met 11,6 miljard euro. Die daling is vooral veroorzaakt doordat aandelen in verzekeringsbedrijf ASR werden verkocht. Voor het eerst sinds zes jaar tijd is de overheidsschuld onder de EU-norm.

De burgemeester van Weert, Jos Heijmans, stapt naar de rechter om het Openbaar Ministerie te dwingen zes asielzoekers te vervolgens. Volgens De Telegraaf zou de groep rond de jaarwisseling een uitgaansverbod hebben genegeerd. De groep zou al eerder diefstallen hebben gepleegd en een vrouw hebben lastiggevallen.

Het OM wil de zes niet vervolgen, omdat er te weinig bewijs zou zijn. Maar Heijmans is daar fel op tegen. Hij wil het OM via de rechter alsnog dwingen om de groep te vervolgen.

Burgemeester Heijmans van Weert

In Australië wordt de belangrijkste rooms-katholieke leider van het land verdacht van meerdere gevallen van kindermisbruik. Het gaat om kardinaal George Pell, die als kasbeheerder van het Vaticaan wordt gezien als de derde man van de katholieke kerk.

De kerk ontkent de beschuldigen en spreekt de beschuldigingen "krachtig" tegen. De kardinaal zegt uit te zien naar de rechtszaak.

Kardinaal George Pell

Verder vandaag...

Doet de rechtbank uitspraak in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage. In de zaak staan tien verdachten terecht. Tegen vier van hen is in hoger beroep levenslang geëist.

Ook doet de rechter uitspraak in de zaak van de moord op de 28-jarige Jesse van Wieren. Zijn lichaam werd gevonden in een tuin in het Groningse Kloosterburen. Er is acht jaar cel en tbs geëist wegens doodslag tegen twee verdachten.

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland neemt vanavond een besluit over een omstreden vakantiepark in het Grevelingenmeer. Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt voor, maar bewoners, recreanten en milieuorganisaties zijn tegen.

En koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan naar Flevoland. Ze bezoeken Urk, Nagele en Dronten.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl