De burgemeester van Weert, Jos Heijmans
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Weert wil hof laten oordelen over vervolging asielzoekers

Burgemeester Jos Heijmans van Weert stapt naar de rechter omdat hij het niet eens is met een besluit van het Openbaar Ministerie. Dat zegt dat zes asielzoekers die rond de jaarwisseling een uitgaansverbod hebben genegeerd, niet succesvol vervolgd kunnen worden.

Het gaat om zes migranten die onder meer diefstallen hebben gepleegd en een vrouw hebben lastiggevallen. Ze horen bij een groep van twintig Noord-Afrikaanse asielzoekers die volgens de gemeente steeds voor problemen zorgen.

De zes kregen eind december huisarrest, samen met de veertien anderen, maar hielden zich er niet aan. Volgens de burgemeester moet de groep vervolgd worden voor het overtreden van het noodbevel, maar volgens het OM was dat noodbevel ontoereikend.

Seponeren

Het OM zegt dat het bevel niet op de persoon was toegespitst, terwijl dat juridisch wel moet om iemands bewegingsvrijheid in kunnen te perken.

De gemeente Weert heeft nog de kans gekregen om het bevel aan te passen, maar ook die aanvullende onderbouwing was volgens het OM niet toereikend. Daarom besloot justitie in maart om de zaak te seponeren.

Daar is Heijmans (D66) fel op tegen. Via een juridische procedure wil hij het gerechtshof nu laten oordelen over de vraag of het noodbevel wel of niet in orde was. "Als dat wel wel het geval was, moet het OM gewoon gaan vervolgen", zei de burgemeester in het NOS Radio 1 Journaal.

Marokkanen

Hij vindt het belangrijk dat de zes asielzoekers voor de rechter komen. "Ik vind dat onze burgers recht hebben op een overheid die niet alleen praat, maar ook doet."

Volgens hem krijgen ook steeds meer Marokkanen overal de schuld van. "Ik krijg vanuit de Marokkaanse én Turkse gemeenschap oproepen: 'burgemeester treed alstublieft op, want dit gaat ook ten laste van ons'."

Heijmans zegt verder dat sommige mensen nog steeds problemen veroorzaken in Weert. "Ik wil daar onderhand toch weleens duidelijkheid over hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl