Aanklager Roy Elgin in het decembermoordenproces
NOS NieuwsAangepast

Aanklager eist 20 jaar tegen Bouterse

In Paramaribo heeft de openbaar aanklager twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen de Surinaamse president Bouterse wegens de moord op vijftien tegenstanders van zijn militaire bewind op 8 december 1982.

Een jaar later dan de bedoeling was begon aanklager Roy Elgin in het Decembermoordenproces met het voorlezen van de strafeis.

Voor de aanklager staat het vast dat Bouterse nauw betrokken was bij de marteling en executie van de slachtoffers. Hij zag geen verzachtende omstandigheden om met een mildere eis te komen dan twintig jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Fort Zeelandia

Elgin zei dat het voor de medeplichtigheid van Bouterse niet uitmaakt of die destijds wel of niet aanwezig was in Fort Zeelandia, waar de moorden werden gepleegd. Zelf leidt hij uit tal van getuigenverklaringen af dat dat wel het geval was. Bouterse zelf heeft steeds gezegd dat hij destijds niet, of maar heel kort aanwezig was in het fort.

De aanklager heeft geen bewijs kunnen vinden voor de stelling dat Bouterse zelf ook de trekker heeft overgehaald.

De moorden zijn met voorbedachten rade gepleegd en waren goed voorbereid, zei Elgin. De slachtoffers werden uit hun huis gehaald, hun telefoonlijnen werden doorgesneden en bij de huizen bleef bewaking achter.

Correspondent Harmen Boerboom zegt dat het nog onduidelijk is wanneer de rechter vonnis wijst. De komende tijd komt eerst nog de advocaat van Bouterse aan het woord.

Hoe zat het ook al weer met het proces tegen Bouterse?

Voorgeschiedenis

Bouterse heeft jarenlang geprobeerd de strafzaak tegen te houden. In 2012 nam het parlement op initiatief van zijn Nationale Democratische Partij een amnestiewet aan waardoor het strafproces werd opgeschort. Maar in juni 2016 werd die wet door de krijgsraad verworpen.

Vervolgens deed president Bouterse een beroep op een wetsartikel waarin staat dat het staatshoofd de openbaar aanklager opdracht kan geven om in het landsbelang vervolging van verdachten te staken. Maar de krijgsraad veegde ook die poging om het proces te beëindigen van tafel.

In het 8-decemberstrafproces staan 25 verdachten terecht. Het proces begon in 2007 en de nu 71-jarige Bouterse is hoofdverdachte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl