Inwoners van Mosul ontvluchten de oude stad
NOS NieuwsAangepast

'IS-strijders in Mosul verliezen moreel'

Het Iraakse leger heeft een groot deel van de stad Mosul heroverd op terreurgroep Islamitische Staat. Volgens de militairen hebben ze de strijders van IS nu uit twee derde van het oude centrum verdreven.

Een Iraakse generaal denkt dat de strijd over een paar dagen beslist kan zijn. "Vanuit militair perspectief is de strijd beslecht", zei hij. "De strijders verliezen het moreel. We roepen ze op om zich over te geven of te sterven."

De Iraakse troepen vechten al een half jaar om Mosul te heroveren op IS. Het innemen van de oude stad gaat langzaam, want de soldaten kunnen alleen te voet door de smalle straten.

Laatste kilometers

IS zou nu nog een deel van ongeveer twee vierkante kilometer van het historische centrum in handen hebben. Het gaat om het deel waar ook de beroemde Al-Nuri moskee stond, die vorige week werd opgeblazen. Irak zegt dat IS dat zelf heeft gedaan, maar de strijders ontkennen dat en zeggen dat de Amerikanen de moskee hebben gebombardeerd.

Naar schatting zitten er nog ongeveer 50.000 inwoners vast in dat gebied. Mosul is de grootste Iraakse stad die in handen was van IS.

De minaret van de Al-Nuri moskee stond hier nog overeind

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl