Reuters

Iraakse strijdkrachten zijn een militair offensief begonnen om IS-strijders te verdrijven uit het laatste deel van de stad Mosul waar ze nog de macht hebben. Na maanden van strijd om de stad hebben de jihadisten nog zo'n 5 procent ervan in handen.

Het gaat om het oude stadscentrum en drie aangrenzende wijken langs de westoever van de Tigris. De militairen vallen de enclave vanuit drie richtingen aan, heeft de legerleiding bekendgemaakt.

Folders

De Iraakse luchtmacht verspreidde gisteren folders waarin de bewoners van die wijken het advies krijgen om hun woning te verlaten. Hulporganisaties vrezen dat de vluchtende burgers tussen de strijdende partijen terechtkomen.

Volgens de Verenigde Naties kan het aantal vluchtelingen de komende dagen oplopen tot 200.000. Save the Children waarschuwt voor een "dodelijke chaos".

Het Iraakse leger begon vorig jaar oktober, gesteund door de internationale coalitie en bevriende milities, aan de herovering van Mosul op Islamitische Staat. In januari was het oostelijke deel van die stad vrij van IS-strijders. Toen stond al vast dat de strijd om West-Mosul nog lastiger zou worden, gezien de nauwe, bochtige en dichtbevolkte straatjes in de oude stad.

De internationale coalitie tegen IS, geleid door de VS, ligt bovendien onder vuur gezien het grote aantal burgerslachtoffers dat het gevolg is van luchtaanvallen door de coalitie. Deze week gaf het Pentagon toe dat in maart bij een Amerikaanse luchtaanval 101 burgers in Mosul om het leven zijn gekomen. De Amerikanen noch het Iraakse leger waren ervan op de hoogte dat in het gebouw dat werd gebombardeerd zo veel burgers hun toevlucht hadden gezocht.

STER reclame