NOS Voetbal Aangepast

FIFA onderzoekt mogelijk dopinggebruik Russische voetballers

Een jaar voor het WK in eigen land staat het Russische voetbal er niet goed voor. Zaterdag werd de ploeg vroegtijdig uitgeschakeld in de Confederations Cup, vandaag werd bekend dat de FIFA mogelijk dopinggebruik bij Russische voetballers onderzoekt.

De Russische ploeg voor het groepsduel met Algerije (1-1) bij het WK in 2014. EPA

Volgens de Engelse krant Mail on Sunday staan alle 23 selectieleden van het Russische voetbalteam bij het WK in Brazilië op de lijst van 1.000 sporters, die onderzoeksrechter Richard McLaren in 2016 in opdracht van antidopingbureau WADA samenstelde.

Daarnaast zouden nog eens elf voetballers deel hebben uitgemaakt van het Russische dopingprogramma.

De Russen werden bij het WK in Brazilië in de groepsfase uitgeschakeld. Zes spelers (Igor Akinfejev, Joeri Zjirkov, Aleksandr Samedov, Denis Gloesjakov, Dmitri Kombarov en Michail Kanunnikov) uit 2014 speelden ook mee tijdens de Confederations Cup.

Antidopingbureau WADA heeft het dossier doorgestuurd naar de FIFA. De wereldvoetbalbond bevestigt dat er een onderzoek loopt naar de dopingbeschuldigingen tegen Russische voetballers, maar wil niet ingaan op namen van eventueel betrokken voetballers.

Rusland ontkent

De voorzitter van de Russische voetbalbond Vitaly Moetko ontkent dat het nationale voetbalteam tijdens het WK in 2014 doping zou hebben gebruikt. "Ze schrijven onzin", zei Moetko tegen het Russische persbureau Tass. "Het heeft geen zin om Engelse kranten te lezen. Ze schrijven maar wat."

FIFA-voorzitter Gianni Infantino (midden) met de Russische president Vladimir Poetin en voorzitter van de Russische voetbalbond Vitaly Moetko. EPA

Vicepremier Moetko, die binnenkort het veld moet ruimen als lid van het FIFA-bestuur, ging verder in de tegenaanval. "Besteed hier geen aandacht aan. Ze (de Britse media, red.) schrijven al sinds 2010 negatief over ons. In ons voetbal is nooit sprake geweest van doping en dat zal ook nooit gebeuren. Ons team wordt voortdurend gecontroleerd, bij elke wedstrijd is er dopingcontrole."

STER reclame