Vitali Moetko
NOS VoetbalAangepast

Russische vicepremier Moetko uitgesloten van FIFA-verkiezing

Vitali Moetko wordt uitgesloten van de eerstvolgende bestuursverkiezing bij de FIFA. De vicepremier van Rusland voldoet volgens persbureau AP niet aan de toelatingscriteria van de wereldvoetbalbond.

Het comité van de FIFA oordeelt dat Moetko niet in het nieuwe bestuur kan plaatsnemen vanwege zijn huidige rol in het kabinet van premier Dmitri Medvedev. Moetko is in die functie verantwoordelijk voor sport, toerisme en jeugd. Volgens de statuten van de FIFA is die functie niet verenigbaar met een post in het bestuur van de wereldvoetbalbond.

Veel kritiek

Moetko was tot vorig jaar minister van Sport. Hij kreeg vorig jaar zware internationale kritiek te verduren. Hij zou als minister op de hoogte zijn geweest van het grootschalig gebruik van verboden stimulerende middelen door Russische atleten en het manipuleren van testen om dopinggebruik te maskeren. Mede onder druk van de internationale kritiek werd Moetko door president Poetin weggepromoveerd naar de post van vicepremier.

Moetko was een van de vijf Europese kandidaten voor het nieuwe FIFA-bestuur. Hij zat sinds 2009 in het uitvoerend comité van de FIFA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl