Vitali Moetko (st) is vorige maand herbenoemd als voorzitter van de Russische Voetbalbond
NOS NieuwsAangepast

Russische minister van Sport 'weggepromoveerd'

De Russische minister van Sport, Vitali Moetko, is ontheven uit zijn functie. Hij wordt benoemd als 'vicepremier' in het kabinet van premier Medvedev, verantwoordelijk voor beleid op het gebied van Sport, Toerisme en Jeugd. Dat is een functie die eerder niet bestond.

Volgens correspondent David Jan Godfroid lijkt het erop dat Moetko wordt weggepromoveerd. De nieuwe functie is een meer beleidsmatige; het uitvoerende werk is hem afgenomen.

Internationaal is er veel kritiek op Moetko, omdat hij op de hoogte zou zijn geweest van het uitvoerig gebruik van verboden stimulerende middelen door Russische atleten, en het knoeien met dopingtests om dat te verbergen. Vanwege het dopingschandaal mochten vele Russische atleten niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro dit jaar. Ook werd Moetko ervan beschuldigd van mogelijke betrokkenheid bij het dopinggebruik van een voetballer.

Zondebok

Het hoofd van het Russische nationaal olympisch comité, Aleksander Zjoekov, is eerder opgestapt. "Het heeft er de schijn van dat Moetko de verantwoordelijkheid voor de dopingschandalen in de schoenen geschoven krijgt", zegt Godfroid.

Vitali Moetko wordt als minister van Sport opgevolgd door Pavel Kolobkov. Hij won in 2000 goud bij het schermen op de Olympische Spelen in Sydney.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl