NOS Sport

Russische sportminister wuift dopingbeschuldigingen weg

Vitaly Moetko reageert op de dopingbeschuldigingen

De Russische minister van Sport Vitaly Moetko heeft alle beschuldigingen over zijn mogelijke betrokkenheid bij het dopinggebruik van een voetballer ontkend. Daarmee reageert hij op de documentaire die de Duitse televisiezender ARD gisteravond uitzond.

Daarin werd beweerd dat Moetko direct betrokken is geweest bij het achterhouden van een positieve dopingtest van een Russische profvoetballer. Het zou gaan om een speler van FC Krasnodar, een club die in de eredivisie van Rusland vierde eindigde.

"Ik vind het lastig om iets over de voetbalzaak te zeggen. Wie wat aan wie heeft geschreven. Initialen kunnen van iedereen zijn", reageert Moetko. Hij doelt op de vermeende bewijzen uit de mails waarin de positieve test wordt besproken. Daarin zou staan dat de zaak aan 'VL' moet worden doorgestuurd. Volgens de ARD zijn die initialen van Vitaly Leontiyevich Moetko. De minister: "Iedereen kan zich voor mij uitgeven. Het oogt allemaal ongeloofwaardig."

Grigory Rodchenkov in 2007

'Aanval op Rusland'

Moetko trekt de beschuldigingen in een breder perspectief. Hij spreekt in Russische media zelfs van een "aanval op Rusland, kalm en goed georganiseerd." Volgens de bewindsman is hij het doelwit van het voormalige hoofd van de antidopingautoriteit in Moskou, Grigory Rodchenkov. "Hij haat mij. Dat blijkt uit al zijn interviews. Ik heb hem ontslagen."

"Rodchenkov werkt sindsdien alleen voor de mensen die hem een toevlucht hebben geboden. Hij heeft sinds 2005 informatie verzameld. Welke weten we niet, maar hij is er nog steeds mee bezig. Onze onderzoekers weten hier veel van. Zij zijn er mee bezig, maar dat moet geleidelijk gaan. De druk op onze sport is ongekend."

'Verklaar alle hertesten ongeldig'

Nu het toch over dopinggebruik gaat, wil Moetko zich ook nog uitlaten over de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de bloed- en urinestalen van de Spelen in 2008 en 2012 opnieuw te onderzoeken. De Rus vindt dat dit niet moet gebeuren.

"Alle stalen die door het laboratorium worden getest, moeten ongeldig worden verklaard. Een lab dat ten onrechte een staal positief bevindt, moet zijn accreditatie worden afgepakt", zegt Moetko.

Bij het hertesten wordt vooral gelet op sporters die in augustus bij de Spelen in Rio kunnen uitkomen. Voorlopig zijn alle Russische atleten geschorst door de internationale atletiekfederatie IAAF. Op 17 juni valt de beslissing of zij mogen deelnemen in Rio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl