NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: soms bang dat mijn portefeuille mede oorzaak nederlaag is

Martin van Rijn voelde zich 'hoeder van het kroonjuweel'

PvdA-staatssecretaris Van Rijn vindt de ouderenzorg een kroonjuweel van de Nederlandse samenleving. "En ik voelde mij de hoeder van het kroonjuweel", zegt hij vanavond bij NOS Met het Oog op Morgen.

In het radiogesprek met Wilma Borgman en Max van Weezel vertelt Van Rijn dat het weleens door zijn hoofd spookt dat zijn portefeuille mede de oorzaak is voor het zetelverlies van de PvdA. "Ik wist van tevoren: hier word je niet populair van."

Tropenjaren

Het waren tropenjaren voor Van Rijn, hervormen en bezuinigen tegelijk vond hij af en toe "waardeloos". Hij is er trots op dat hij de voorgenomen bezuiniging op de verpleeghuiszorg heeft kunnen omdraaien en daarvoor juist extra geld heeft binnengehaald.

Ik wil geen politicus zijn met een dikke huid.

Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid

De typeringen dat hij een kille bezuiniger is en een menselijke rekenmachine raken hem nog steeds. "Ik wil geen politicus zijn met een dikke huid. Een dikke huid en cynisch worden is precies wat ik wil vermijden", zegt Van Rijn. Want daardoor hoor je terechte kritiek ook niet meer goed, legt hij uit.

Hij noemt zichzelf een rustig type, al stormt het ook af en toe in zijn hoofd. Maar hij is niet van plan om zich anders voor te gaan doen omdat anderen hem daartoe uitdagen. "Authenticiteit is ook wat waard."

Zijn vader

Toen uitgerekend zijn vader in het nieuws kwam met klachten over de zorg voor zijn dementerende vrouw had Van Rijn maar één doel voor ogen. "Mijn vader een beetje uit de wind houden."

Zijn vader had het zo helemaal niet bedoeld en Van Rijn zag dat alle media-aandacht erg zwaar voor hem was. Dat zijn adviseurs Van Rijn ontraadden om naar het televisieprogramma Pauw te gaan kon hem niks schelen. "Ik dacht: dan gaat het in ieder geval over mij en niet over mijn vader en moeder."

Zijn werk als staatssecretaris zorgt normaal gesproken juist voor een afstand tot zijn privéleven. Van Rijn: "Het is een baan waarin je op maandag zegt: ik geloof dat we elkaar op vrijdag weer zien." Doordeweeks werkt hij van 07.00 uur 's ochtends tot 02.00 uur 's nachts.

Geslaagd

Hij gaat de samenwerking met minister Schippers heel erg missen, zegt hij. Ze hadden een andere manier van werken, maar het onderlinge vertrouwen was groot. De zorg ook voor volgende generaties betaalbaar houden, dat is wat zij allebei voor ogen hadden.

We praten nu minder over systemen en meer over mensen

Staatssecretaris Van Rijn

Van Rijn vindt dat zij daarin geslaagd zijn. "En we praten nu minder over systemen en meer over mensen. Naast zorgverlening is kwaliteit van leven nu ook onderwerp van gesprek", zegt hij. "Ik denk dat mensen dat wel zullen gaan zien."

Het hele gesprek met staatssecretaris Van Rijn is vanavond te horen in NOS Met het Oog op Morgen (van 23.00 tot 0.00 uur op NPO Radio 1).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl