Minister Hennis op bezoek bij Nederlandse militairen in Litouwen
NOS NieuwsAangepast

Hennis: 1 miljard euro extra voor defensie niet genoeg

Demissionair minister Hennis wil dat er meer wordt geïnvesteerd in de krijgsmacht dan de door de VVD voorgestelde 1 miljard euro. "Dat is niet voldoende om aan je internationale verplichtingen te voldoen en ervoor te zorgen dat de basisgereedheid over een tijdje niet opnieuw onder druk komt te staan."

In het NOS-radioprogramma Met Het Oog op Morgen zegt Hennis dat ze "geschrokken was" van de financiële toestand op haar ministerie toen ze begon als minister. Ze begrijpt dat ook defensie in een tijd van crisis zijn steentje bij moest dragen, maar de bezuinigingen waren "doorgeslagen." De krijgsmacht leent zich volgens haar slecht voor snelle bezuinigingen.

Vliegtuigen en pantservoertuigen hebben niet het eeuwige leven, daar moet je extra budget voor reserveren.

Minister Hennis van Defensie

"Het heeft een vrij vernietigend effect gehad op de krijgsmacht. Die kun je op een middag afbreken, maar om alles weer in beweging te krijgen met het juiste materieel en goed opgeleide mensen, ben je eindeloos verder."

Inmiddels zijn de kwaliteit van het leger, de marine en de luchtmacht weer enigszins op niveau, denkt Hennis. "Maar met nog te beperkte middelen. Vliegtuigen en pantservoertuigen hebben niet het eeuwige leven, daar moet je extra budget voor reserveren."

Beginpunt

Daarom vindt ze het belangrijk om verder te investeren in de krijgsmacht. Voor zowel premier Rutte als haarzelf stond al vast dat het genoemde bedrag van 1 miljard euro slechts een beginpunt is.

"De VVD heeft steeds gezegd dat als er weer financiële ruimte is, je dan ook na de 1 miljard opnieuw moet prioriteren en investeren in defensie."

Eind 2016 noemde Hennis al een bedrag van 2,3 miljard euro extra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl