1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Adviesraad: krijgsmacht ernstig verwaarloosd

De Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) vindt dat het kabinet te positief spreekt over de staat van de krijgsmacht. De adviesraad van de regering zegt dat de krijgsmacht ernstig verwaarloosd is.

Vooral met het oog op de internationale ontwikkelingen is er te weinig geïnvesteerd in het leger. "Terwijl de veiligheidssituatie de afgelopen jaren sterk verslechterde als gevolg van dreigingen vanuit zowel Rusland, het Midden-Oosten als Noordelijk Afrika, is de inzetbaarheid van de krijgsmacht tijdens deze kabinetsperiode verder uitgehold", zegt AIV-lid Joris Voorhoeve.

Ernstig en onverantwoord

De AIV noemt het opvallend dat het kabinet een positieve toon aansloeg in het informeren van de Kamer. Zo werd er gezegd dat de trend van bezuinigen is gekeerd en er in deze kabinetsperiode ook af en toe extra geld is gekomen, maar volgens de AIV is dat lang niet genoeg geweest. "De ontstane situatie is zeer ernstig en onverantwoord", staat in het advies.

Voorhoeve zei in Dit is de Dag op NPO Radio 1 dat geen enkele partij zich in haar verkiezingsprogramma houdt aan de afspraken die met de NAVO zijn gemaakt over het percentage van het nationaal inkomen, dat aan defensie moet worden besteed. Volgens Voorhoeve zijn er partijen die niets extra voor defensie willen doen.

VVD doet niet genoeg

"Als je kijkt naar de partijen die het tamelijk serieus nemen, heb ik het over SGP, ChristenUnie, CDA en D66. De VVD trekt niet meer dan 1 miljard extra uit in het laatste jaar van het kabinet en dat is echt niet genoeg."

Voorhoeve benadrukte dat de aanbevelingen van de Adviesraad losstaan van de partijvoorkeuren van de leden. Voorhoeve was lang lid van de VVD; hij was onder meer fractievoorzitter van die partij in de Tweede Kamer en minister van Defensie. In 2010 stapte hij over naar D66.

Het standpunt van de AIV is niet nieuw, ook in eerdere rapporten werd geadviseerd meer geld in Defensie te stoppen. Minister Hennis zegt in een reactie dat de raad bevestigt wat ze al vier jaar roept. Volgens haar zijn de gevolgen van eerdere bezuinigingen nu pas voelbaar op de werkvloer en duurt het nog even voordat de effecten van de investeringen van dit kabinet hun werk doen.

ANP
AIV-lid Joris Voorhoeve

Vooral voor dreigingen uit Rusland wordt expliciet gewaarschuwd, het rapport heet dan ook Rusland en de Nederlandse defensie-inspanningen. Rusland heeft sinds 2008 wel veel geld gestoken in de krijgsmacht en volgens de AIV zijn vooral de Baltische staten kwetsbaar voor een Russische interventie.

De Baltische Staten zijn, net als Nederland, lid van de NAVO. De AIV is bang dat Rusland de NAVO voor voldongen feiten plaatst voordat er een besluit is genomen over een mogelijke reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl