De Britse onderhandelaar Davis en EU-onderhandelaar Barnier
NOS NieuwsAangepast

'Goede basis gelegd voor verdere brexit-onderhandelingen'

De onderhandelaars van de Europese Unie en Groot-Brittannië hebben vandaag in Brussel de eerste gesprekken gevoerd over de brexit. Volgens beiden waren de gesprekken constructief en is er een goede basis gelegd voor verdere onderhandelingen over het vertrek van de Britten uit de EU.

Rechten van de burgers, de financiële kant van de zaak en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zijn kwesties die ze snel moeten regelen, vinden beide partijen.

De Britse onderhandelaar Davis hoopt dat er op korte termijn zekerheid komt over de rechten van burgers, hoewel dat een ingewikkelde zaak is. Davis en EU-onderhandelaar Barnier zeiden op een persconferentie dat de rechten voor burgers beschermd moeten worden.

Davis zei verder dat premier May van Groot-Brittannië snel met concrete eisen zal komen.

Geen cent betalen

De toon op de persconferentie was beleefd en positief. Beide kanten zeggen een nieuw samenwerkingsverband te willen smeden. "De nieuwe samenwerking zal zorgen voor stabiliteit in Europa", zei Barnier. "Een eerlijke deal is mogelijk en veel beter dan geen deal."

Davis en Barnier zullen nog veel moeilijke gesprekken moeten voeren. EU-diplomaten zeggen dat er nog geen overeenstemming is over de rekening die Groot-Brittannië zou moeten betalen.

De EU wil dat de Britten over de brug komen met een bedrag van 60 tot 100 miljard euro. Maar het team van Davis is niet van plan om ook maar een cent te betalen, omdat er geen enkele juridische basis zou zijn voor zo'n bedrag. Over de heikele kwestie wordt de komende tijd op een lager niveau verder gesproken.

Inhoudelijk hebben de onderhandelaars vandaag vooral gesproken over hoe ze de gesprekken gaan vormgeven. Daarin hebben de Britten zich aangepast aan het schema van de EU. Per maand zullen de landen een week om de tafel zitten om knopen door te hakken. In de overige tijd zullen ze de gesprekken voorbereiden. Het tijdschema is ambitieus, maar haalbaar, denkt Davis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl