De twee hoofdonderhandelaars van de brexit: David Davis en Michel Barnier
NOS NieuwsAangepast

Even voorstellen: de hoofdonderhandelaars van de brexit

 • Bert van Slooten

  Redacteur Brussel

 • Bert van Slooten

  Redacteur Brussel

Wie is wie bij de brexit onderhandelingen? Even voorstellen...

David Davis: harde onderhandelaar

Om te beginnen de Britten. De hoofdonderhandelaar is David Davis, een oude politieke rot, al sinds 1987 politiek actief. Hij was staatssecretaris voor Europese Zaken van 1994 tot 1997 en ging de strijd met David Cameron aan voor het leiderschap van de Conservatieven. Die verloor Davis. Na een Kamerlidmaatschap van enkele jaren is hij nu weer terug in de frontlinie.

Davis wordt gezien als een harde onderhandelaar. Vooraf heeft hij laten weten dat Groot-Brittannië gewoon wegloopt als er geen goede deal op tafel komt.

Michel Barnier: doorgewinterd

Tegenover de 68-jarige Davis staat de twee jaar jongere Michel Barnier. Hij is de chef van de onderhandelaars van de Europese Unie. Ook hij was belast, als minister, met Europese Zaken van 1995 tot 1997. In die tijd heeft hij Davis ontmoet. De Fransman Barnier is een doorgewinterde Europeaan. Twee keer was hij eurocommissaris aan het begin van deze eeuw.

Hij staat bekend als een rustige onderhandelaar die er niet op uit is om de Britten het vel over de oren te trekken. Zijn motto is: we are ready, keep calm and negotiate.

De onderhandelingsteams

De hoofdonderhandelaars hebben verschillende onderhandelingsteams. Met de belangrijkste hoofden van de teams, Oliver Robbins en Sabine Weyand, hebben Davis en Barnier vandaag ook een eerste gesprek.

 • Europese Commissie
  Sabine Weyand is de rechterhand van Michel Barnier
 • EPA
  Didier Seeuws moet ervoor zorgen dat de belangen van de EU-lidstaten goed worden behartigd
 • Twitter
  De Noor Georg Riekeles adviseert Barnier

Sabine Weyand: de nummer 2 van Europa

Sabine Weyand is eigenlijk de nummer twee van Europa, de reserve onderhandelaar. Ze werkt al meer dan 20 jaar in Brussel, komt uit Keulen, maar is half Belgisch, want ze heeft ook gewerkt voor de vader van de huidige premier. Ze was kabinetschef bij Louis Michel op het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Weyand wordt geroemd vanwege haar denkkracht en vermogen om complexe onderhandelingen vlot te trekken.

Oliver 'Olly' Robbins: de nummer 2 van Groot-Brittannië

Aan de andere kant bij de Britten zit Oliver Robbins. Hij is eigenlijk de vaste man van de Britten in Brussel. Hoofdonderhandelaar Davis moet veel terug voor politiek overleg naar Londen. De gesprekken kunnen dan toch doorgaan met Olly , zoals hij door vrienden wordt genoemd.

Zijn belangrijkste handicap lijkt dat hij tot op heden vooral veiligheidsdeskundige was en weinig tot niets wist van de EU-procedures.

 • Gov.uk
  Oliver Robbins, de vaste man van de Britten in Brussel
 • EPA
  Tim Barrow, de Britse EU-ambassadeur
 • AFP
  Philip Hammond, de Britse minister van Financiën

Tim Barrow: steun en toeverlaat

Zijn belangrijkste steun en toeverlaat is de betrekkelijk nieuwe EU-ambassadeur Tim Barrow. Hij is de opvolger van een oude rot in het vak Ivan Rogers, die het veld moest ruimen na kritiek op de brexit-strategie van premier May.

Barrow is de man die in maart de officiële brief met verzoek tot uittreding uit de EU bij de Europese Unie bezorgde.

Didier Seeuws: belangenbehartiger

Andere hoofdrolspelers zijn de Belg Didier Seeuws. Hij was onder andere woordvoerder van de voormalige Belgisch premier Guy Verhofstadt. Seeuws leidt een team van tien man in het gebouw van de Europese Raad. Hij moet ervoor zorgen dat de belangen van de lidstaten goed worden behartigd. Het team van Seeuws vergadert minstens twee maal per week. Elk land heeft in dag overleg weer z'n eigen brexit-afgevaardigde.

De raadgevers

Opvallend in het team van Barnier is verder nog de Noor Georg Riekeles. Hij is een kenner van het Noorse model. De Noren hebben een bijzondere relatie met de Europese Unie, maar zijn geen EU-lid.

Aan Britse kant moeten we ook nog op Philip Hammond letten. De minister van Financiën staat sinds kort hoofdonderhandelaar Davis bij. Opvallend omdat Hammond geen grote fan van de brexit was.

In het team van de Britten werkt verder nog een EU-kenner. Peter Hill is privé-secretaris van premier May en wordt gezien als een invloedrijke topambtenaar die de gebruiken van Europa goed kent uit de tijd dat hij werkte voor Eurocommissaris Peter Mandelson.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl