De Britse brexit-minister David Davis Reuters

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië gaan maandag gewoon volgens afspraak van start. Eerder deze week werd er gezinspeeld op uitstel in verband met de vorming van een nieuwe Britse regering.

Die regering is nog niet rond, maar de brexit-gesprekken kunnen dus gewoon beginnen, zo blijkt uit de verklaring van de Britse brexit-minister David Davis en de Europese onderhandelaar Michael Barnier. Voor de uittredingsgesprekken staan twee jaar.

De Conservatieven van premier May verloren bij de verkiezingen de meerderheid in het Lagerhuis. May wil doorregeren, maar dat kan alleen met steun van de Noord-Ierse Unionisten (DUP). De onderhandelingen daarover zijn nog niet afgerond. De DUP zal zelf niet toetreden tot de regering.

Het begin van de brexit-onderhandelingen zou samen zijn gevallen met de troonrede van koningin Elizabeth, die maandag het parlementaire jaar zou openen. The Queen's speech uitgesteld tot woensdag.

Het leek er even op dat de koningin door het uitstel de jaarlijkse Royal Ascot-paardenrace zou missen, maar de BBC meldt dat ze daar na de troonrede alsnog bij kan zijn. Sinds haar kroning in 1953 heeft Elizabeth nog nooit een Royal Ascot-race gemist.

Brussel

Brussel zei in reactie op de verkiezingsuitslag bang te zijn dat de onderhandelingen moeizamer zouden gaan dan voor de verkiezingen. "De kans op een slechtere uitkomst is groter", zei de Duitse EU-commissaris Oettinger tegen Duitse media.

De voorzitter van de Europese Commissie Juncker zei dat hij zo snel mogelijk wilde beginnen met de gesprekken met de Britten, maar vond wel dat "het stof eerst moest neerdalen in Groot-Brittannië".

STER reclame