APF

Brussel is bang dat het verlies van de Britse premier May bij de verkiezingen leidt tot moeizamere brexit-onderhandelingen. De Duitse EU-commissaris Günther Oettinger waarschuwt dat een verzwakt Brits leiderschap tot problemen kan leiden bij de gesprekken. "De kans op een slechtere uitkomst is groter", zei hij tegen Duitse media.

Nu de Conservatieve Partij van premier May geen meerderheid meer heeft in het Britse parlement, heerst in Brussel onzekerheid over het vervolg van de brexit. May regeert door met de Noord-Ierse unionisten.

"Maar het blijft onduidelijk wie nu namens de Britten aan de onderhandelingstafel gaan zitten", zegt correspondent Arjan Noorlander in Brussel.

We hebben een daadkrachtige Britse regering nodig.

Günther Oettinger, EU-commissaris

De EU-leiders feliciteerden May met haar hernieuwde aanstelling, maar benadrukten dat de tijd dringt voor de Britten. EU-president Tusk zei dat de onderhandelingen zo snel mogelijk moeten beginnen. "Er is geen tijd te verliezen."

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, kunnen de gesprekken "morgenochtend om 09.30 uur" al beginnen. Tegen de Süddeutsche Zeitung zei hij dat hij hoopt dat de gesprekken geen nieuwe vertraging oplopen. "Het stof moet eerst neerdalen in Groot-Brittannië."

De voorzitter van de Europese Commissie Juncker (links) en EU-president Tusk (rechts) AFP

In een verklaring voor Downing Street 10 liet premier May weten dat de onderhandelingen gewoon over tien dagen beginnen, zoals gepland. In Brussel wordt er echter van uitgegaan dat dat niet lukt, zegt Noorlander. Hij denkt dat May met haar uitspraak iets van de onzekerheid probeert weg te nemen.

Het is niet duidelijk hoelang het gaat duren om een kabinet te formeren met de Noord-Ierse unionisten en wie er in dat kabinet plaatsnemen. De Conservatieven gaan daarover in gesprek met de Noord-Ierse partij DUP van Arlene Foster.

Zij heeft zich in het verleden uitgesproken tegen een harde brexit, schrijven Britse media. Ze vindt het belangrijk om een goede deal te sluiten met de Europese Unie, waarin ook de belangen van Noord-Ierland zijn vertegenwoordigd.

Arlene Foster van de Noord-Ierse partij DUP AFP

Volgens EU-hoofdonderhandelaar Barnier kunnen de brexit-gesprekken pas beginnen als de Britten er klaar voor zijn. "Het schema en de positie van de lidstaten is helder. Laten we samen zoeken naar een oplossing", zei de Fransman.

De kans dat het nu een zootje wordt, is steeds groter.

Correspondent Arjan Noorlander

De Duitse EU-commissaris Günther Oettinger zegt dat uitstel voor de hand ligt. "Het wordt erg krap", liet hij weten. "We hebben een daadkrachtige Britse regering nodig."

Binnen de Europese Unie werd gehoopt dat de partij van May de verkiezingen zou winnen, omdat dan in elk geval duidelijk zou zijn dat de onderhandelingen kunnen beginnen. "Dan was duidelijk geweest wie een mandaat had om te onderhandelen", zegt Noorlander.

"De Britten hebben twee jaar de tijd om te onderhandelen en daarvan zijn nu al twee maanden verstreken. De kans dat het nu een zootje wordt, is steeds groter. Het is een onzekere toekomst."

STER reclame