Jeremy Corbyn AFP

Labourleider Jeremy Corbyn vindt dat premier May moet opstappen. Volgens Corbyn heeft ze stemmen, zetels, haar mandaat en het vertrouwen verloren en is het genoeg.

De leider van Labour won zijn district Islington North comfortabel en voor de negende keer. Hij zei trots te zijn op de resultaten die uit het hele land binnenkomen. Volgens hem tonen die aan dat de kiezers genoeg hebben van bezuinigingen op onder meer zorg en onderwijs.

Labourleider Jeremy Corbyn: premier May moet opstappen

May

Premier May sprak korte tijd later nadat zij tot winnaar van het district Maidenhead was uitgeroepen. In haar korte toespraak daarna zei ze dat het beeld nog niet compleet is, omdat er nog geteld wordt en de uitslagen nog binnenkomen.

"Het land heeft behoefte aan een periode van stabiliteit. En de Conservatieve Partij zal daarvoor zorgen, wat de uitslag ook is", zei May. Ze benadrukte dat ze altijd heeft gedaan wat in het nationale belang is.

Premier May: land heeft nu behoefte aan stabiliteit

De leider van de Scottish National Party, Nicola Sturgeon, noemt de uitkomst teleurstellend voor haar partij. Ze zegt dat de slechte uitslag komt door de sterke eindspurt van Labour.

Ze noemt de verkiezingen een ramp voor May en benadrukt dat de positie van de premier zeer moeilijk is. The Times ziet het ook zo.

'Afschuwelijke campagne'

Het zijn niet alleen politieke tegenstanders die het over Mays positie hebben. Conservatief parlementslid Anna Soubry zei tegen de BBC dat May zich moet beraden op haar positie na een "afschuwelijke campagne".

Op de BBC halen analisten hun bronnen in conservatieve hoek aan. Die zeggen dat het na de uitslag geen kwestie is van gewoon doorgaan, maar dat de discussie over Mays positie zeker speelt. Een conservatieve minister wordt geciteerd die zegt dat het "moeilijk voor te stellen is dat ze kan aanblijven na dit resultaat".

STER reclame