De uitgebrande Grenfell Tower in Londen
NOS NieuwsAangepast

Strafrechtelijk onderzoek naar brand Grenfell Tower Londen

De politie in Londen is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar de uitslaande brand in de Grenfell Tower in Londen. Bij de uitslaande brand in de woontoren kwamen gisteren zeker 17 mensen om het leven, maar dat aantal loopt volgens de politie waarschijnlijk nog verder op.

"Als politie onderzoeken we misdrijven. Ik zeg nu niet dat er sprake is van een misdrijf, maar om dat vast te stellen is dit onderzoek nodig", zegt politiecommissaris Stuart Cundy.

Cundy zegt dat de brandweer 65 mensen uit de torenflat heeft gered. 37 van hen liggen nog in het ziekenhuis, van wie 17 in kritieke toestand. De autoriteiten verwachten geen overlevenden meer te vinden in het flatgebouw. Cundy denkt dat het weken tot maanden kan duren voor het hele gebouw is onderzocht. Mogelijk zullen sommige lichamen nooit geïdentificeerd kunnen worden.

Tientallen of honderden

"Ik hoop dat het dodental niet tot in de honderden oploopt", zei Cundy, op de vraag of hij denkt dat er tientallen of honderden doden zijn gevallen.

De Britse premier May heeft een groot onderzoek aangekondigd naar de oorzaken van de brand. "We moeten weten wat er is gebeurd. We hebben een verklaring nodig. De mensen verdienen antwoorden en dit onderzoek gaat daarvoor zorgen", zei May.

Veel overlevenden zijn boos op de beheerder van de toren, die waarschuwingen over de brandveiligheid zou hebben genegeerd. Recent is de buitenkant van het gebouw wel gerenoveerd. Uit de documenten van de aannemer die daarvoor verantwoordelijk was blijkt niet of daarbij gebruik is gemaakt van het brandbestendige materiaal dat wettelijk verplicht is bij hoogbouw.

Burgemeester

Boze nabestaanden en bewoners van de toren hebben burgemeester Khan van Londen geconfronteerd met vragen over de brand. Khan zegt op zijn Facebook-pagina dat de gemeenschap antwoorden verdient. "Ik ben opgegroeid in een vergelijkbare toren in het zuiden van Londen en dit had ook mijn familie, vrienden en gemeenschap kunnen overkomen. Ik deel hun woede en hun zorgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl