Een beeld van de brand op woensdagochtend
NOS NieuwsAangepast

Commandant Londense brandweer: nog nooit zoiets heftigs gezien

Als commandant van het Londense brandweerkorps heeft ze al genoeg branden gezien, maar die zijn niet te vergelijken met de brand van gisteren. "Het gebouw stond tot boven in lichterlaaie. Zoiets heb ik nog nooit gezien in zo'n hoog gebouw als dit," zegt Dany Cotton.

Zakelijk en vastberaden staat Cotton de pers te woord: "Helaas verwachten we geen overlevenden meer te vinden." Het vuur was te heet, de brand te heftig. Inmiddels staat vast dat er bij de brand 17 mensen zijn omgekomen. Er wordt gevreesd dat dat aantal nog stijgt.

Brandweercommandant Londen: dit is een trauma voor veel mensen

Met minstens 45 brandweerwagens heeft haar korps het vuur in de Grenfell-flat bestreden. Een derde van alle brandweerwagens in Londen. Honderden brandweermannen zijn ingezet. Op Twitter gaan foto's van gisteren rond, waarin ze letterlijk uitgeblust bijkomen.

Cotton roemde haar spuitgasten: "Ze hebben echt uitmuntend werk verricht. Het gebouw stond van top tot teen in brand. Ze moesten vrezen voor hun leven. Toch gingen ze steeds weer zonder aarzeling naar binnen", zegt Cotton. "Als chef was ik bang voor de veiligheid van mijn eigen mensen, maar ze gingen hoe dan ook door."

Heftige beelden

Het is voor buitenstaanders niet te bevatten hoe heftig de brand was en hoe het er binnen aan toe ging. Terwijl buiten de vlammen uit het gebouw sloegen, stond het binnen zwart van de rook. Een moeder met twee kinderen zat vast op de 23ste verdieping van de flat. Ze maakte via Facebook deze heftige live-beelden van binnenuit:

Live in de Grenfell-flat tijdens de brand

De moeder en haar twee kinderen van vijf en drie jaar oud worden vermist. De brandweer kan voorlopig ook nog niet naar ze op zoek: "Het is niet mogelijk om naar binnen te gaan en te kijken of en hoeveel slachtoffers nog binnen liggen", zegt Cotton.

Tijdens het blussen zijn 9 brandweerlieden gewond geraakt. "Sommigen hebben brandwonden, rook ingeademd of zijn bezweken onder de hitte. Als je bedenkt wat we gisteren hebben meegemaakt, valt dat eigenlijk wel mee."

Trauma

Cotton maakt zich eerder zorgen om de psychische effecten bij haar werknemers: "Een hoop brandweerlieden hebben zo'n heftige brand nog nooit meegemaakt. Sommigen waren echt geschokt, vooral omdat ze wisten dat er nog mensen in het pand waren waar ze niet bij konden komen vanwege de hitte", zegt ze.

"Ik ben zelf gisteravond naar huis gegaan, maar heb geen oog dicht gedaan. De gebeurtenissen van gisteren zijn een trauma voor veel mensen. Dat blijven ze met zich meedragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl