De brandende Grenfell Tower in Londen
Aangepast

'Flatbrand Londen moet zich hebben verspreid via de gevel'

"Hier is iets goed misgegaan." Het was de eerste gedachte van brandveiligheidsexpert Peter van de Leur toen hij de verwoestende brand in een Londense flat zag. "Ik heb meteen met collega's gekeken of we konden nagaan wat er aan de hand was. Dat er heel veel woningen tegelijk in brand staan, is uitzonderlijk."

De brand brak in het begin van de nacht uit in een van de onderste verdiepingen van de Grenfell Tower, in West-Londen. Het vuur breidde zich razendsnel uit, waardoor veel mensen vast kwamen te zitten, vooral op de hogere etages. Er vielen zeker twaalf doden en tientallen mensen raakten gewond.

'Flatbrand Londen moet zich hebben verspreid via de gevel'

Volgens Van de Leur moet de brand zich verspreid hebben via de gevel. "Die gevel is onlangs gerenoveerd, nieuwe isolatie, bekleding en kozijnen. Mijn eerste gedachte is dat daar iets goed is misgegaan, ondanks de strenge Engelse regels."

Een uitslaande brand die de gevelbekleding in de fik steekt, mag volgens de regels niet doorbranden over de hele hoogte van de flat, legt de expert uit. "Daarnaast moeten er fire stops zijn bij elke verdieping, die ervoor zorgen dat de brand niet makkelijk doorslaat. Er moet een serieuze rem inzitten, die lijkt er niet te zijn geweest. In de handhaving is iets misgegaan."

Volgens de bewonerscommissie van de flat was er veel mis met de brandveiligheid in het gebouw. In een blogbericht van vorig jaar november schrijven bewoners dat de brandblussers al lang niet meer zijn getest. Ook zijn er vermoedens dat een speciale coating de brand heeft verergerd.

In Nederland beschermen de regels niet goed tegen de brandbaarheid van gevelbekleding.

Peter van de Leur

In Nederland zal zo'n brand niet zo snel voorkomen, denkt Van de Leur. "Dat een flat in zijn geheel afbrandt is heel uitzonderlijk. In een modern woongebouw ben je normaalgesproken veilig voor een brand. In het buitenland, bijvoorbeeld het Midden-Oosten, komt dit vaker voor."

Maar het is wel van belang dat de regels in Nederland worden aangescherpt. "In Nederland beschermen de regels niet goed tegen de brandbaarheid van gevelbekleding. Ik raad aan om daar eens heel scherp naar te kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl