De uitgebrande Grenfell Tower op woensdagmiddag
NOS NieuwsAangepast

Dodental flatbrand Londen naar 12, meer doden verwacht

Het dodental van de brand in de flat in Londen is opgelopen tot twaalf. De autoriteiten verwachten dat er nog meer doden zijn gevallen. Door de brand raakten tientallen mensen gewond. Velen van hen zijn er slecht aan toe, zegt de politie.

De brand brak in het begin van de nacht uit in een van de onderste verdiepingen van de Grenfell Tower, in West-Londen. Het vuur breidde zich razendsnel uit, waardoor veel mensen vast kwamen te zitten, vooral op de hogere etages.

De verwoestende brand in een Londense flat

Ooggetuigen zagen bewoners van het gebouw voor de ramen staan. "Ze konden geen kant op en schreeuwden om hulp", zegt een van hen. Sommigen zeggen dat ze mensen naar beneden zagen springen. Anderen gooiden hun kinderen naar beneden, die werden opgevangen door getuigen op straat.

Honderden brandweermannen probeerden urenlang de bewoners uit het gebouw te halen. Het lukte hen 65 mensen van verschillende verdiepingen te redden. Sommige reddingswerkers bereikten de negentiende en twintigste verdieping, op de bovenste verdiepingen konden zij niet komen.

Een man die buiten stond, zag bewoners op de hogere verdiepingen met de zaklamp van hun mobiele telefoons door de ramen schijnen. Voor de mensen binnen werd de situatie met de minuut benarder. Getuigen vertellen dat de vloer zo heet was dat de bewoners er niet op konden staan.

Een reddingswerker in de uitgebrande Grenfell Tower

De brandweer was aan het begin van de avond nog steeds bezig met het blussen van het vuur. Er worden drones gebruikt om de plekken in kaart te brengen waar brand nog steeds woedt. Volgens de autoriteiten gaat het om kleine delen van het gebouw die moeilijk bereikbaar zijn.

Brandweermannen hebben het grootste gedeelte van de flat doorzocht. De politie zegt dat er mogelijk nog mensen in het gebouw zijn, maar verwacht niet dat zij de vlammenzee hebben overleefd. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is nog in de beginfase.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl