Reuters
NOS NieuwsAangepast

Flatbrand Londen: 'Fantastisch hoeveel mensen komen helpen'

 • Eleanor Crick

  redacteur NOS

 • Eleanor Crick

  redacteur NOS

Bij het buurtcentrum dicht bij de Grenfell Tower in Londen staan familieleden en bewoners van de flat te wachten op nieuws over hun geliefden. Omwonenden schieten te hulp met flesjes water, dekens en broodjes.

"Ik woon een paar straten verderop. Het is fantastisch hoeveel mensen komen helpen en spullen doneren. Dit is onze buurt, dus natuurlijk kom je helpen", vertelt omwonende Erica Zaisir. Er wordt zoveel gedoneerd dat de buurtcentra geen nieuwe donaties meer aannemen.

De verwoestende brand in een Londense flat

Buiten staan talloze mensen te bellen en elkaar te troosten. Ook staan er overal mediabedrijven te filmen en mensen te interviewen. Sommige bewoners vertellen uitgebreid hun verhaal, anderen willen er niets mee te maken hebben.

Een vrouw die voor het buurtcentrum staat, is vanuit het oosten van Londen hierheen gekomen. Familieleden van haar wonen in het gebouw. "Vijf van onze familieleden zijn nog vermist, onder wie drie kinderen", vertelt ze. Samen met haar familie wacht ze hier om meer nieuws te horen.

 • Eleanor Crick/NOS
  Buurtcentrum in de buurt van Grenfell Tower
 • Eleanor Crick/NOS
  Grenfell Tower, gezien vanuit het buurtcentrum

Christine Emey woont tegenover de Grenfell Tower en zag vanuit haar appartement alles gebeuren. "Ik werd om 03.00 uur wakker omdat er een helikopter rondvloog. Eerst dacht ik dat het niks was, maar na 20 minuten realiseerde ik me dat er iets heel ernstigs aan de hand was."

Verder kwamen ze niet met de brandslang.

Christine Emey

Vervolgens hoorde ze mensen schreeuwen om hulp en zag ze mensen boven in het gebouw met lampjes schijnen. "Ze probeerden aan te geven dat ze nog leefden. Alleen kon de brandweer niks doen. Ze konden alleen het onderste deel van het gebouw blussen. Verder kwamen ze niet met de brandslang."

Volgens buurtbewoner Douglas Kennedy was het een kwestie van tijd voordat er iets zou gebeuren. Het gebouw bestaat uit 24 verdiepingen en heeft maar één trappenhuis en twee liften. "Als het op brandveiligheid komt, is het gebouw helemaal niet veilig. Dit wisten de autoriteiten ook."

Kortsluiting?

Vorig jaar werd het flatgebouw gerenoveerd en werden aan de buitenkant gekleurde plastic platen gemonteerd. Hierdoor zou het vuur zich sneller verspreid hebben. "Je ruikt de geur van plastic." Douglas vermoedt dat de brand is ontstaan door kortsluiting. "Ik sprak met mijn buren en we vermoeden dat er kortsluiting is ontstaan door een koelkast op de vierde verdieping."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl