Brandweermannen blussen de Grenfell Tower
NOS NieuwsAangepast

Dodental Grenfell Tower gestegen naar 17

De Londense politie heeft het dodental van de brand in de Grenfell Tower verhoogd naar 17. Gevreesd wordt dat het aantal nog zal stijgen, omdat de bovenste verdiepingen van het gebouw in verband met de veiligheid nog niet goed doorzocht kunnen worden.

Brandweercommandant Cotton zei eerder vanochtend dat ze nog geen idee heeft hoeveel doden in het uitgebrande gebouw zijn gevallen. Het kan volgens haar nog weken duren voordat het pand volledig is doorzocht.

Het pand is nog niet veilig genoeg voor een uitgebreide zoektocht. Er is vastgesteld dat de hoeken van het gebouw instabiel zijn. Pas als het gebouw gezekerd is, kunnen alle etages grondig worden doorzocht.

Vermist

Hele gezinnen worden vermist. Van 18 van de 74 gewonden is de toestand kritiek. Over het precieze aantal vermisten bestaat onduidelijkheid. Op sociale media circuleren de namen van 15 bewoners van wie sinds de brand niets is vernomen. De flat telde 120 appartementen, waar zo'n 600 mensen woonden.

Brandweerlieden zijn inmiddels ook op de bovenste verdiepingen van de torenflat geweest, maar Cotton zei dat ze daar in verband met de veiligheid maar vluchtig hebben kunnen rondkijken. Brandweerlieden zijn volgens Cotton getraumatiseerd omdat ze niet in staat zijn geweest meer mensenlevens te redden. Pas vanochtend slaagde de brandweer erin de laatste brandhaarden te doven.

Oorzaak

Specialisten moeten bepalen wanneer het gebouw veilig genoeg is voor een grondig onderzoek. Cotton zei dat het een wonder zou zijn als er nog overlevenden in de flat worden aangetroffen. Ze deelde mee dat het te vroeg is om iets over de oorzaak van de brand te zeggen. Politiecommissaris Stuart Cundy laat weten dat er absoluut geen reden is om te denken aan een verband met terrorisme.

De politie heeft laten weten dat mogelijk veel mensenlevens zijn gered doordat moslims, die meedoen aan de ramadan, 's nacht wakker waren en medebewoners waarschuwden. Het vuur brak 's nachts uit en verraste bewoners in hun slaap.

Bewoners, kranten en politici wijzen met de beschuldigende vinger naar de beheerder van de Grenfell Tower, die zou hebben nagelaten maatregelen te treffen voor de brandveiligheid. Er werd onder meer verondersteld dat de nieuwe gevelbekleding ertoe bijdroeg dat de brand zich zo snel via de buitenmuren verspreidde. Sommige bewoners zeggen dat er al sinds 1999 aangedrongen is op maatregelen.

Bewoners uitgebrande flat Londen overnachten in een sporthal

De beheerder van de flat wil niet ingaan op de vraag of brandwerend materiaal tussen de woonlagen was aangebracht om te voorkomen dat een brand zich kon verspreiden. De bouwonderneming die daarvoor verantwoordelijk was, wil alleen kwijt dat de flat aan alle eisen voldeed.

Tientallen mensen zijn door de brand dakloos geraakt. Meer dan veertig gezinnen hebben de afgelopen nacht in een noodaccommodatie doorgebracht. De donaties voor de daklozen stromen binnen. In de hal waar de daklozen verblijven worden voortdurend spullen binnengebracht, zowel voor kinderen als volwassenen.

Queen

Premier May heeft een uitgebreid onderzoek aangekondigd naar de brand in de Grenfell Tower in de wijk North Kensington. Labourleider Corbyn wil meteen al van de regering weten welke informatie er over het flatgebouw beschikbaar was en welke brandveiligheidsmaatregelen waren genomen. May bezocht vanochtend het uitgebrande gebouw en sprak er met bewoners.

Koningin Elizabeth heeft haar deelneming betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers. Ze laat weten dat haar gedachten en gebeden gewijd zijn aan de slachtoffers en de zwaargewonden. Ze noemt het bemoedigend dat zoveel vrijwilligers een rol speelden bij de hulpverlening.

De verwoestende brand in een Londense flat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl