Wachten op het verlossende telefoontje...
NOS Nieuws••Aangepast

Geslaagd, gezakt of een her: 'Ik ben zo ontzettend zenuwachtig'

Het is nagels bijten en bibberen geblazen. Vandaag krijgen alle eindexamenleerlingen het verlossende woord te horen: geslaagd, gezakt of een 'her'. Hoe gaan leerlingen om met de examenstress?

Marrit Tuininga (18) vindt het heel spannend, vooral wat de eindcijfers zullen zijn. "Ik denk er de hele tijd aan. Er wordt ook voortdurend in de groepsapp van school gepraat over N-termen en hoe zenuwachtig iedereen is", vertelt Marrit. Ze doet al een jaartje langer over de havo, dus hoopt nu echt op een positieve uitslag.

"Na de derde klas ben ik geswitcht van school. Ik kwam toen op een school waar ik het niet zo naar mijn zin heb gehad. Daarom hoop ik extra dat ik ben geslaagd. Ik heb zin om aan iets nieuws te beginnen."

Ze brengt vanochtend werkend door. "Mijn moeder adviseerde om niet de hele dag te gaan zitten wachten, dus daarom ben ik nu aan het werk. En ook al denk ik nu na de N-termen wel dat ik ben geslaagd, ik ben heel blij als het 15.30 uur is."

Als Maurits tussen 15.00 en 15.30 uur niet wordt gebeld, is hij geslaagd.

Maurits Cöp (17) van het Bornego College in Heerenveen heeft al een vmbo-diploma op zak en wacht nu op de havo-uitslag. "Doordat ik al eens eerder examen heb gedaan, valt het nu mee met de spanningen. Maar dat komt ook omdat ik vanochtend de N-termen heb bekeken en mijn eindcijfers heb berekend. Ik denk nu dat ik ben geslaagd."

Maar voor de afleiding gaat Maurits zo eerst hardlopen. "Zo ben ik er niet te veel mee bezig."

Bo krijgt tussen 13.00 en 15.30 uur het verlossende telefoontje

Bo Wilschut (17) zit op het Luzac in Arnhem en deed vwo 5 en 6 in één jaar. "Ik weet niet of het zo'n slimme keus was, want het was een heel druk jaar." Bo dacht in eerste instantie dat ze sowieso een 'her' zou moeten doen, maar nu ze de N-termen heeft bekeken, "valt het misschien toch mee".

Ze gaat zo met een vriendin lunchen en inkopen doen voor een barbecue van vanavond. "Zij is sowieso wel geslaagd, dus zij probeert mij vandaag een beetje rustig te houden. Dat is wel nodig, want ik ben echt ontzettend zenuwachtig, ik weet gewoon niet wat ik moet doen."

"En vanavond houdt ze een barbecuefeestje. Daar ga ik ook heen. Ook als ik niet geslaagd ben, dan ben ik blij voor haar."

Martine en Mette: "Als we voor vier uur niet zijn gebeld, betekent dat goed nieuws."

Martine van der Weij (15) weet om 16.00 uur of ze haar vmbo-diploma binnen heeft. Samen met een vriendinnetje Mette wacht ze op de uitslag. "Zij wordt gebeld op haar mobiele telefoon, zodat we samen kunnen wachten. We zijn heel nerveus, ook al denken we dat we wel zijn geslaagd. Als dat zo is, halen we natuurlijk meteen taart."

Deze mensen hebben het gebak in ieder geval al binnen, want geslaagd of niet, er is sowieso taart.

De eerste kandidaten hebben inmiddels het verlossende telefoontje gekregen. En ja, als die dan positief is, dan kan de vlag uit!

Geslaagd! Dus de vlag kan uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl