Inspectie wil uitleg over fouten eindexamen Frans
De Onderwijsinspectie wil van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) weten hoe ze omgaan met klachten over de eindexamens Frans. Over die examens is veel ophef, vooral over het vwo-examen: de kwaliteit laat volgens docenten te wensen over en ze zouden goede antwoorden fout moeten rekenen. De inspectie wil van het CvTE weten wat het heeft gedaan met klachten van docenten.
Het examen werd door verschillende docenten Frans zelf ook gemaakt. Zij meldden vervolgens bij het CvTE dat er meerdere fouten zaten in het antwoordformulier. De organisatie paste daarop drie antwoorden aan, maar er zijn nog zeker twee fouten blijven staan, zeggen de docenten.
Zeldzaam
De Onderwijsinspectie zegt tegen de NOS dat het "zeldzaam" is dat ze navraag hebben gedaan bij het college, dat verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de examens. "Er is op dit moment geen aanleiding om te twijfelen aan de kwaliteit van de afhandeling van klachten en meldingen door het CvTE. Maar gezien de mogelijke onrust vinden we het belangrijk dat de kwaliteit wordt vastgesteld."
Morgenochtend wordt de normering voor de eindexamens online gezet. De meeste scholen maken vlak daarna de uitslag bekend. De klachten van docenten Frans gaan over alle examens, maar de kritiek spitst zich toe op het vwo-examen Frans, dat door bijna 15.000 leerlingen is gemaakt.
Geen leerling de dupe
Het CvTE laat in een reactie weten dat fouten die zijn vastgesteld in een examen of correctievoorschrift zullen worden gerepareerd. "Daarvoor hebben we dus waarborgen ingebouwd. Elk vak krijgt vandaag de aandacht die het verdient."
Vandaag heeft het CvTE er overleg over. Mogelijk wordt bij de beoordeling van de examens dan rekening gehouden met de fouten. Als dat gebeurt, wordt dat morgen pas bekendgemaakt.
"Uitgangspunt van het CvTE is dat geen enkele leerling de dupe wordt van mogelijke fouten in examens", staat in een verklaring van het college.
Je gaat zelfs aan jezelf twijfelen.
"Er zitten vragen in het examen die het correctiemodel anders beantwoordt dan ik dat deed. Dan begin je toch zelfs aan jezelf te twijfelen", zegt Jeanette Noordermeer. Ze is de voorzitter van de beroepsvereniging van docenten Frans, de organisatie Levende Talen, sectie Frans. De organisatie kreeg drie weken geleden op Facebook al veel reacties van docenten.
"Maar als ik kijk naar de andere reacties, weet ik dat het gelukkig niet aan mij ligt." Ze vraagt zich af of bij het CvTE iets aan de hand is. "Ik denk dat ze een keer met ons, mensen uit het werkveld, om de tafel moeten gaan zitten. Kijken wat er nou moet veranderen aan het eindexamen moderne talen, zodat het leerlingen recht doet. Want op dit moment ben ik van mening dat dat niet het geval is."