ANP
NOS NieuwsAangepast

Examens voorbij: 'Ik ben echt toe aan vakantie'

Yn de ynlieding boppe de tekst stiet: "De natuer krijt it foar it sizzen". Hokker byldspraak brûkt de skriuwer hjir?

Met die vraag begon het vmbo-examen Fries vanochtend. Vmbo-leerling Jildou de Boer uit Wommels was één van de leerlingen die hem moest beantwoorden. Het examen ging haar goed af. "Maar ja, het is ook mijn moedertaal, hè?", lacht ze.

Hoewel de meeste examenleerlingen al volop in de vakantiesfeer zitten, moesten leerlingen met Fries, Turks, Arabisch, Spaans of Russisch in hun pakket vandaag nog aan de bak. Maar nu ook zij klaar zijn, is de examenperiode officieel voorbij.

Ik zie Fries als een vak waarbij ik makkelijk punten kan scoren.

Examenleerling Jildou de Boer

Jildou vond het niet erg dat ze vandaag nog in actie moest komen, omdat ze Fries geen vervelend examenvak vindt. Ze twijfelde dan ook niet om Fries in haar vakkenpakket op te nemen. "Bij dit vak kan ik gewoon makkelijk punten scoren."

Taal van mijn hart

In totaal deden dit jaar 110 leerlingen uit Friesland eindexamen in de tweede officiële taal van Friesland. In 2011 waren dit er nog 46.

Anna Marije Bloem, docent Fries op het Bogerman in Koudum, is blij dat de interesse voor haar vak ieder jaar toeneemt. "Fries is een prachtige taal, het is de taal van mijn hart en ik merk ook die van mijn leerlingen."

Geen lessen gevolgd

Fatima Bakhaeva sloot haar examenperiode vandaag af met Russisch. Ze vond het examen een makkie en gokt op een 9. Geen tien, want er zal vast wel een slordigheidsfoutje in zitten, zegt de havoleerling van het Christelijk Lyceum Apeldoorn.

Russisch is Fatima's tweede taal, want ze komt uit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië en woont nu zo'n tien jaar in Nederland. Fatima heeft voor dit examenvak geen lessen gevolgd. "Je kon wel lessen volgen via Skype, maar dat vond ik niet nodig. De toetsen werden gewoon naar school gestuurd en voor vandaag heb ik goed geoefend met mijn moeder."

Hoewel Fatima weinig moeite had met de meeste examens, is ze blij dat het nu voorbij is. "Ik ben echt toe aan vakantie. Ik heb niks gepland, ik ga bijkomen en uitrusten. En een maandje ramadan houden, dat begint vrijdag."

Om de stress te vergeten, ga ik maandag lekker op vakantie.

Examenleerling Charlotte van Leeuwen

Veel examenkandidaten gaan na de examens op vakantie om alle stress achter zich te laten. Zo ook gymnasiumleerling Charlotte van Leeuwen. Zij had maandag haar laatste examen en vertrekt over een paar dagen met vriendinnen naar het Portugese Albufeira.

"Toen ik mijn laatste examenantwoorden inleverde, wist ik dat ik er echt niks meer aan kon veranderen. Om ervoor te zorgen dat ik daar niet te veel aan denk, ga ik lekker op vakantie."

Eigen foto
Charlotte van Leeuwen

Na de zomer hoopt Charlotte te beginnen met de opleiding Technische Geneeskunde. "Dat was een zware selectieprocedure. Ik ben toegelaten, dus ik voel een grote druk om te slagen. Ik hoop uiteraard op een goede uitslag."

Op 14 juni worden de definitieve normeringen voor de vmbo-, havo- en vwo-examens bekendgemaakt. De meeste scholen maken de uitslag nog dezelfde dag bekend. Tot die tijd is het afwachten en duimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl