NOS NieuwsAangepast

'Hypo bestuurder Amsterdam Centraal makkelijk te missen door agenten'

  • Jade van Doornik

    Redacteur Online

  • Jade van Doornik

    Redacteur Online

"Bij de man die zaterdag bij station Amsterdam Centraal op voetgangers inreed was waarschijnlijk al een tijdje een hypo gaande", denkt Eglantine Barents van de Diabetesvereniging Nederland.

Diabetespatiënten die als gevolg van een lage bloedsuikerspiegel een hypo krijgen, voelen de signalen niet altijd aankomen, zegt zij. "In de meeste gevallen krijgen mensen last van trillingen, bevingen of gaan ze zweten. Maar dat is niet altijd zo. Daarom kan het ook dat de agenten die de man vlak voor het ongeluk nog spraken, geen idee hadden dat het mis was."

Vreemd rijgedrag

De 45-jarige verdachte, die vandaag is vrijgelaten, reed op voetgangers in. Hijzelf en zeven anderen raakten gewond. Eerder die dag had de man in zijn eigen wijk al een aanrijding gehad, waar niemand anders bij betrokken was. Vanaf dat moment zegt hij zich niks meer te herinneren.

Daarna reed de verdachte met hoge snelheid over een trambaan op het Rembrandtplein. Niet veel later reed hij weer over een trambaan, ditmaal bij het Centraal Station. Daar spraken agenten hem aan op zijn rijgedrag. Hij werd bekeurd, maar maakte op de agenten geen verwarde indruk. Vrijwel direct daarop gebeurde het ongeluk. Ambulancepersoneel constateerde vervolgens al direct dat de man een extreem lage bloedsuikerspiegel had.

De locaties van de incidenten

Toch kan het volgens Barents ook zijn dat er misschien wel signalen waren, maar dat die niet door de agenten herkend werden. "Veel mensen zijn niet bekend met diabetes. Dat kan dus heel gevaarlijk zijn. Maar ook heel vervelend, bijvoorbeeld als de symptomen wel aanwezig zijn, maar verward worden met zoiets als dronkenschap. Het is weleens voorgekomen dat een patiënt om die reden een nacht in een cel heeft doorgebracht."

Het Stationsplein afgelopen zaterdag na het ongeluk

Op social media bleek dat veel mensen na het ongeluk zaterdag direct aan een aanslag dachten. De politie heeft het huis van de verdachte onderzocht. "Er is echt niks gevonden dat reden geeft hem te verdenken van iets anders dan onwel worden", zegt Rob van der Veen van de politie Amsterdam. "Wij hebben hem moeten uitleggen wat er gebeurd is en hij vindt het vreselijk. Hij heeft compleet meegewerkt aan het onderzoek."

De kans dat de verdachte zich ooit nog wat gaat herinneren van het voorval is volgens Barents heel klein. "Dat stukje is als het ware echt gewist. Tijdens de hypo krijgen functies die het lichaam in leven houden voorrang, zoals het hart en de ademhaling. Dat gaat ten koste van het kortetermijngeheugen."

Rijbewijs

Om de bloedsuikerwaarde goed in de gaten te houden moeten patiënten vaak hun bloed controleren. Barents: "Dit ongeluk zet ons weer op scherp: dat je altijd goed je waarden in de gaten moet houden. Wij adviseren om altijd te meten voordat je in de auto stapt."

Diabetespatiënten kunnen alleen een rijbewijs krijgen als ze een verklaring van een arts hebben. "Die beoordeelt of de persoon een lage bloedsuiker goed voelt aankomen. Ook bestaan er glucosesensoren, hulpmiddelen die een alarm geven bij een dreigende lage bloedsuikerwaarde. Maar ook dan is het altijd nog mogelijk dat het een keer mis gaat. Dit is wel meteen een ontzettend triest geval." Van de acht gewonden door het ongeluk, liggen er nog twee met botbreuken in het ziekenhuis.

De verdachte maakt gebruik van een insulinepomp (dit is een voorbeeld)

De Diabetesvereniging Nederland zou graag willen dat mensen bekender worden met diabetes en de signalen. "We hebben geen contact met de politie hierover, dat zou eigenlijk wel moeten", vindt Barents.

Bovendien stuiten veel patiënten dagelijks op onbegrip. "Op de werkvloer bijvoorbeeld. Er zijn werkgevers die het vervelend vinden dat mensen moeten meten en ineens moeten eten. En ook zijn er scholen die moeilijk doen als een kind met diabetes wordt aangemeld, omdat ze het te veel gedoe vinden. Diabetes heeft een grote impact op veel terreinen in het leven van de patiënt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl