ANP

De verdachte die zaterdag bij station Amsterdam Centraal op voetgangers inreed, is vrijgelaten. De politie concludeerde eerder al dat er geen opzet in het spel was. Het Openbaar Ministerie beslist op een later moment of hij voor overtreding van de Wegenverkeerswet wordt vervolgd.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat hij die dag al meer verkeersovertredingen heeft begaan. Hij was betrokken bij een eenzijdige aanrijding in zijn eigen wijk, en zou zich vanaf dat moment niets meer herinneren. Later reed hij op het Rembrandtplein met hoge snelheid over de trambaan. Ook op andere plaatsen in de stad reed hij "relatief hard", zegt de politie.

Camera's

Zijn rit eindigde met de aanrijding op het Stationsplein. De 45-jarige Amsterdammer reed op een trambaan bij CS. Toen agenten hem vertelden dat hij daar weg moest, reed hij aanvankelijk voorzichtig weg, zegt de politie. Maar kort daarna gaf de man gas en reed hij het voetgangersgedeelte op, waar hij voetgangers raakte. Hij kwam tot stilstand tegen een betonnen muurtje bij de ingang naar de metro. Acht mensen, inclusief hijzelf, raakten gewond. Twee gewonden liggen nog met botbreuken in het ziekenhuis.

Auto raakt mensen bij Amsterdam Centraal

Het incident op het Stationsplein is niet vastgelegd door bewakingscamera's. De politie zegt dat een deel van de camera's daar in de "pre-set modus" stond. Bovendien viel de plaats waar het gebeurde buiten het zichtveld van de camera's die vanuit een afkijkruimte kunnen worden bekeken.

Verschillende getuigen van het incident verklaarden na afloop aan verscheidene media dat het ernaar uitzag dat de man doelbewust inreed op mensen. De politie zegt nu dat daarvan geen sprake is en benadrukt dat ook agenten ter plekke getuige waren.

Bloedsuiker

Uit bloedonderzoek bleek dat de man, een diabetespatiënt, niet onder invloed was maar wel een extreem lage bloedsuikerspiegel had. Dat is volgens de politie vastgesteld door ambulancepersoneel. Daar zou hij medicijnen voor gebruiken.

De man zegt dat hij zich niets van het incident, en van de rit daarvoor, kan herinneren. Het onderzoeksteam richt zich volgens de politie nu op de vraag hoe het kan dat de man een "black-out" heeft gehad over een langere periode.

STER reclame