ANP
NOS NieuwsAangepast

Broer slachtoffer Posbankmoord: 14 jaar gewacht op dit moment

In 2003 werd Alex Wiegmink doodgeschoten tijdens het hardlopen. Vandaag kregen de daders veertien en zestien jaar cel. "Het moment waar ik ruim veertien jaar naartoe heb geleefd", zegt broer Peter Wiegmink.

"Om te horen hoe de rechter dacht over het vermoorden van mijn jongste broertje, mijn oogappeltje." Hoewel moord niet is aangetoond, zijn Frank S. en Souris R. volgens de rechtbank wel verantwoordelijk voor Wiegminks dood. De straffen zijn zwaarder dan vooraf geëist door het OM (dertien jaar cel). Terecht, vindt de oudste broer.

"Gezien de omstandigheden ben ik tevreden", zei Peter Wiegmink. "Dat de rechter de eis heeft overruled, draagt daar zeker aan bij." S. en R. toonden "geen enkel respect voor Wiegminks leven, zijn lichaam of de nabestaanden", lichtte de rechter het strengere vonnis toe in de zogenoemde Posbankmoord.

Rechtbank: daders geen respect voor nabestaanden Alex Wiegmink

De 44-jarige huisschilder uit Drempt was een willekeurig slachtoffer van S. en R., die een auto wilden stelen. Ze bedreigden Wiegmink met een vuurwapen en schoten hem dood. Onopgehelderd blijft wie de trekker overhaalde. Het duo legde het slachtoffer in zijn auto en stak het lichaam in brand.

De oudste broer zegt dat hoop en wanhoop elkaar de afgelopen jaren afwisselden. Zou de zaak ooit opgelost worden? "Zo niet, dan zouden de daders het meenemen in hun graf en wij met een groot vraagteken blijven rondlopen."

In 2015 werd de moordzaak opgepakt door een coldcaseteam van de politie. Vorig jaar werd de nieuwe informatie uit het onderzoek verspreid door het tv-programma Opsporing Verzocht. Een dag later meldde S. zich bij de politie.

Wat gebeurde er in de 14 jaar na de Posbankmoord?

Peter wachtte gespannen in de rechtszaal op het vonnis. Hij en de andere nabestaanden waren nerveus over de uitkomst. "In de rechtszaal kon je een speld horen vallen."

De woorden van rechter brachten een einde aan de spanning. "Ook vanwege het feit dat hij liet meewegen wat de familieleden vertelden tijdens de rechtszaken", zegt de oudste broer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl