Banksy

Straatkunstenaar Banksy had een leuk idee. Tenminste, dat dacht hij. De Brit wilde een exclusieve print sturen naar alle inwoners van de Engelse stad Bristol die donderdag niet op de Conservatieve Partij van premier May zouden stemmen.

Maar de Britse kiescommissie heeft er nu een stokje voor gestoken. Daarom heeft Banksy "tot zijn spijt" zijn aanbod ingetrokken, zo laat hij weten op zijn website.

Banksy laat weten dat hij zijn aanbod heeft ingetrokken Printscreen

De politie van Bristol heeft meerdere klachten binnengekregen over de actie van Banksy, waarna ze een onderzoek zijn gestart. Het is namelijk tegen de regels om kiezers op iets anders te laten stemmen in ruil voor een geschenk en zo dus de verkiezingen te beïnvloeden.

Ook mag je je als kiezer niet laten omkopen. Banksy vroeg aan de kiezers om een foto van hun stemformulier op te sturen (om zo te bewijzen dat ze niet op de Conservatieven hadden gestemd). Dat is strafbaar volgens de politie.

Het kunstwerk dat Banksy zou versturen was eentje uit zijn iconische tijd. Het was het bekende werk "meisje met een ballon", maar dan met een Union Jack in de ballon. Hij heeft de print ook gedeeld op zijn Instagramaccount.

De kritische kunstenaar Banksy werkt in de anonimiteit. Zijn identiteit is niet bekend, maar er wordt vermoed dat hij is geboren in Bristol.

Brexit

Onlangs was Banksy nog actief in de haven van Dover. Daar had hij een muurschildering aangebracht die is geïnspireerd op de brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Op de muurschildering verwijdert een arbeider een van de sterren in de vlag van de Europese Unie.

Detail van de muurschildering van Banksy in Dover Reuters

STER reclame