Politie in de wijk Barking in Oost-Londen, waar de daders vandaan komen
NOS NieuwsAangepast

Terrorist zei dochter kort voor aanslag Londen vaarwel

Rachid Redouane, een van de daders van de aanslag in Londen, bezocht drie uur voor de aanslag op London Bridge zijn ex-vrouw en dochtertje. Een buurman stond met Redouane in de lift, toen de terrorist op weg was naar zijn dochtertje. "Ik stond pal naast hem in die lift, we zeiden geen woord", zegt hij in The Telegraph.

"Toen een vriend me de volgende dag vertelde over de aanslag, zag ik dat hij het was", zegt de buurman. "Het is een enge gedachte dat mijn kinderen in hetzelfde huizenblok woonden als deze man." Ook andere bewoners van de flat bevestigen het verhaal. "De hele flat praat erover, hoe hij zijn dochter vaarwel zegde voordat hij vertrok." De politie heeft de flat doorzocht.

De 30-jarige Redouane, die werkte als banketbakker, zou gescheiden zijn van zijn vrouw omdat ze een verschillende opvatting hadden over hun religie. Ook zouden ze het oneens zijn geweest over de opvoeding van hun kind. Redouane trouwde in 2012 in Dublin en verhuisde later naar Groot-Brittannië. Hij claimde zowel Marokkaans als Libisch te zijn en was geen bekende van de politie.

Van 21.58 tot 22.16 uur: zo verliep de aanslag in Londen

De andere twee daders van de aanslag zijn de 27-jarige Khuram Shazad Butt en de 22-jarige Youssef Zaghba. Net als Redouane komen zij uit de wijk Barking in Oost-Londen.

De in Pakistan geboren Khuram Butt wordt gezien als de leider van de drie terroristen. Hij was een bekende van de politie, maar de diensten hadden geen aanwijzingen dat hij een aanslag aan het beramen was. De man kwam vorig jaar voor in een documentaire van de Britse zender Channel 4, waarin hij te zien is met een IS-vlag. De documentaire ging over extremistische moslims die gelinkt zijn aan de veroordeelde radicale imam Anjem Choudary.

Butt vluchtte als kind met zijn ouders naar Groot-Brittannië. Zij vader werkte in een groentewinkel in Oost-Londen en stierf in 2003. Hij was getrouwd en had twee kinderen. Bezorgde buren zouden de politie twee keer gewaarschuwd hebben voor de extremistische ideeën van Butt. Een niet-islamitische buurvrouw zegt dat ze de politie heeft gebeld omdat Butt haar kinderen in een park probeerde te 'brainwashen' en te bekeren tot de islam.

Youssef Zaghba, Khuram Shazad Butt en Rachid Redouane

Een getuige zegt tegen de Telegraph dat Butt een week voor de aanslag rondliep in Borough Market, de plaats van de aanslag. Hij gebruikte de naam Abu Zaitun en werd door vrienden Abs genoemd. Verslaggever Guus Dietvorst sprak gisteren met buurtbewoners over Khurman Butt.

Op de lijst

Youssef Zaghba is een Marokkaanse Italiaan. Hij zou vorig jaar hebben geprobeerd om vanuit Italië via Turkije naar Syrië te reizen. De Italianen zouden de Britten daarover hebben geïnformeerd. Een bron bij de Italiaanse inlichtingendienst bevestigt dat aan persbureau Reuters.

Op de luchthaven zouden zijn telefoon en paspoort zijn ingenomen. De Italiaanse krant Corriere della Sera schrijft dat er religieuze foto's en video's op stonden, maar geen jihadistisch materiaal. Desondanks zetten de Italianen hem op een internationale lijst van jihadverdachten.

Volgens de Britse autoriteiten was Zaghba niet bekend bij de Britse politie en inlichtingendiensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl