Links Khuram Shazad Butt, rechts Rachid Redouane
NOS NieuwsAangepast

Twee namen daders Londen bekend, gebied deels vrijgegeven

De identiteit van twee van de drie daders van de aanslag in Londen van zaterdagavond is bekendgemaakt. Het gaat om de 27-jarige Khuram Shazad Butt en de 30-jarige Rachid Redouane. Ze zijn allebei afkomstig uit de wijk Barking in Oost-Londen, waar de politie de afgelopen dagen invallen heeft gedaan en mensen heeft opgepakt.

Butt is geboren in Pakistan. Redouane claimde zowel Marokkaans als Libisch te zijn. Volgens de Britse politie gebruikte hij ook wel eens de naam Rachid Elkhadar. Ze zijn zaterdagavond doodgeschoten door de politie, enkele minuten nadat ze begonnen met hun aanval. De identiteit van de derde dader is nog niet vrijgegeven.

De politie zegt dat Shazad Butt bij de autoriteiten bekend was, maar dat zij niets afwisten van een terroristische aanslag die hij mogelijk beraamde. De man kwam vorig jaar voor in een documentaire van de Britse zender Channel 4, meldt de BBC. Die ging over extremistische moslims die gelinkt zijn aan de veroordeelde radicale imam Anjem Choudary. Butt is in de documentaire te zien terwijl hij op straat met agenten discussieert.

Redouane was niet bekend bij de veiligheidsdiensten.

Opnieuw invallen

De Britse politie heeft de afgelopen dagen in de wijken Barking en Newham invallen gedaan. Daarbij zijn zeven vrouwen en vijf mannen gearresteerd. Twee van hen zijn weer vrijgelaten.

Intussen is het gebied rond London Bridge, waar de aanslag zaterdagavond werd gepleegd, voor een deel weer vrijgegeven. Ook de metro rijdt er weer. De BBC meldt dat er op verschillende bruggen om veiligheidsredenen hekken zijn geplaatst om het trottoir te scheiden van de rijbaan.

London Bridge deels weer open, politie pakt opnieuw mensen op

Meer dan 130 imams en andere religieuze leiders hebben in een persbericht laten weten dat ze weigeren om de traditionele, islamitische gebeden uit te spreken voor de aanvallers op de London Bridge.

Ze gaan ook geen rituelen uitvoeren waar iedere moslim recht op heeft. De religieuze leiders die de mededeling hebben ondertekend, komen uit heel Groot-Brittannië. Ze veroordelen met hun verklaring de aanslag en willen hun medeleven overbrengen aan de slachtoffers en hun families.

De imams zeggen dat ze voor het eerst deze stap zetten en roepen andere religieuze leiders op hun voorbeeld te volgen.

Campagne

Vandaag zijn de campagnes voor de parlementsverkiezingen van donderdag hervat. Gisteren schortten alle grote partijen hun campagne op; alleen UKIP deed dat niet omdat dat volgens de partij precies is wat de terroristen willen.

Labour-leider Corbyn uitte kritiek op May en haar Conservatieve Partij. Hij wees erop dat er flink bezuinigd is op de politie; de Conservatieven zouden de mensen "voor een habbekrats" willen beschermen. Een kabinetslid, minister van Cultuur Bradley, zei ter verdediging dat alle partijen er destijds van overtuigd waren dat bezuinigingen nodig waren.

Corbyn wil ook dat May de resultaten publiceert van een onderzoek naar de financiering van extremistische groeperingen vanuit het buitenland. May weigert dat tot nu toe. Het onderzoek, dat in opdracht van toenmalig premier Cameron werd ingesteld, zou zich vooral richten op Saudi-Arabië. Vorig jaar kregen de Conservatieven flinke kritiek vanwege een grote wapendeal met de Saudiërs.

Canadese vrouw

Bij de aanslag zaterdagavond kwamen zeven mensen om het leven en er vielen tientallen gewonden. 18 van hen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. De Britse autoriteiten hebben de identiteit van één dodelijk slachtoffer bekendgemaakt: een Canadese vrouw, die in Den Haag woonde.

Haar familie zegt in een verklaring dat ze in haar hart ruimte had voor iedereen en ervan overtuigd was dat elk mens gewaardeerd en gerespecteerd moet worden. Ze werkte in de daklozenopvang voordat ze met haar verloofde naar Europa trok.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat er ook een Fransman is omgekomen, een tweede wordt vermist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl