Anjem Choudary
NOS Nieuws

Britse imam 5,5 jaar cel in voor steun aan IS

Een bekende Britse imam is tot een celstraf van 5,5 jaar veroordeeld voor zijn oproep tot steun aan de terreurgroep IS en zijn rol bij de radicalisering van jonge moslims. Volgens Britse autoriteiten speelde Anjem Choudary daarbij een sleutelrol.

Een aantal volgelingen ging tot terreuraanslagen over, zoals de daders van de moord op de Britse militair Lee Rigby in 2013. Zij reden in Londen met een auto op de militair in en brachten hem daarna om met een hakmes.

Buckingham Palace

De Londense imam trok jarenlang de aandacht met radicale uitspraken en acties. Zo prees hij de daders van de aanslagen de VS van 11 september 2001 en zei hij dat hij Buckingham Palace, het verblijf van de Britse koningin, in een moskee wilde veranderen. Ook weigerde hij de aanslagen van 2005 in Londen te veroordelen en was hij het gezicht van meerdere radicale islamitische groepen.

Volgens de Britse justitie overtrad hij in 2014 de wet toen hij op sociale media trouw beloofde aan het door IS uitgeroepen kalifaat. Ook zei hij dat moslims de plicht hadden om IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi te gehoorzamen.

Choudary zegt dat hij onschuldig is en nooit bij een gewelddadige actie betrokken is geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl