Stefan Kasper op zijn bed voor De Nachtwacht
NOS NieuwsAangepast

Ontwaken naast De Nachtwacht: 'In m'n hoofd kwam hij tot leven'

Slapen naast De Nachtwacht. En dan niet een van de vele reproducties ergens in een hotelkamer, maar bij de échte in het Rijksmuseum in Amsterdam. Wie wil dat nou niet? Voor kunstdocent Stefan Kasper uit Haarlem stond er gisteravond een gespreid bedje klaar in de Nachtwachtzaal, omdat hij de tien miljoenste bezoeker van het vernieuwde museum was.

"Ik wilde daar heel graag wakker worden", zegt Kasper. "Dát moment, voor De Nachtwacht. Dat liet ik me niet afnemen." De Haarlemmer heeft amper twee uur geslapen. "En het enige dat gebeurde was dat ik op mijn gemak en in alle rust naar de kunstwerken mocht kijken. En er heel dichtbij mocht komen."

Voor het eerst in de geschiedenis bracht iemand de nacht door in het Rijksmuseum, die niet bij de beveiliging hoort. Kasper werd gistermiddag met trompetgeschal en een erehaag onthaald. "Ik stond gewoon nietsvermoedend in de rij met een groep leerlingen."

Dat is wel een droom als kunstenaar en kunstdocent.

Stefan Kasper

Als verrassing kreeg hij een nachtje Nachtwachtzaal cadeau. In zijn eentje op een bed, met een glas wijn, zonder iemand in de buurt. "Dat is wel een droom als kunstenaar en kunstdocent", vertelt hij. Er was weliswaar geen roomservice aanwezig. "Maar ik heb wel heerlijk kunnen eten. Allemaal heel goed verzorgd."

Kort na 23.00 uur werd de Haarlemmer achtergelaten. "En toen mocht ik het helemaal zelf uitzoeken." Taferelen als in de film Night at the Museum, waarin kunstwerken uit de doeken stappen, speelden zich niet af. "Hier kwamen ze niet tot leven", lacht Kasper. "In m'n hoofd trouwens wel."

  • Stefan Kasper
    Een selfie met De Nachtwacht kon natuurlijk niet ontbreken
  • Stefan Kasper
    En van slapen kwam niet veel terecht
  • Stefan Kasper
    Dus werd het ook een rondje door andere verlaten zalen

Het eenpersoonsbed stond een paar meter van De Nachtwacht af. "Ik mocht zelf het licht aanzetten. Alsof het nachtlampje aanging en De Nachtwacht opdoemde."

Het Rijksmuseum in Amsterdam werd in 2013 opnieuw geopend na een verbouwing van tien jaar. Sinds die opening ontving het museum gisteren dus de tien miljoenste bezoeker. "Ongelofelijk dat in vier jaar tijd zoveel mensen het Rijksmuseum hebben bezocht", zegt directeur Taco Dibbits.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl