Antarctica dreigt enorme ijsplaat te verliezen
Er dreigt een enorme ijsplaat los te raken van Antarctica. Een stuk van 350 meter dik ter grootte van de provincie Gelderland (5000 km2) kan daardoor in zee belanden. Dat is dan een van de grootste ijsbergen ooit waargenomen.
Al sinds 2011 zit er een scheur in de ijsplaat Larsen C. De afgelopen dagen is die flink langer geworden. Tussen 25 en 31 mei groeide de breuk 17 kilometer. Doordat de barst ook afboog naar de zee, is er nog maar 13 kilometer te gaan voordat het ijs loskomt.
Onderzoekers verwachten dat de plaat nog deze zomer zal afkalven. Ze spreken van enkele dagen of weken.
Door de scheur zal Larsen C ongeveer 10 procent van zijn oppervlakte kwijtraken. Daardoor kan de rest van de plaat nog instabieler worden en zelfs helemaal verbrijzelen. Dat is wat er in 2002 gebeurde met de nabijgelegen plaat Larsen B, nadat die al enkele grote stukken had verloren.
Hoewel de onderzoekers de breuk in de ijsplaat dramatisch noemen, kan het domino-effect op Antarctica nog groter zijn. Als Larsen C verdwijnt, worden ook de achterliggende gletsjers kwetsbaarder.
"Als Larsen C afkalft, dan zal het effect op de zeespiegel wereldwijd misschien enkele centimeters zijn. Maar als de ijsmassa's van West-Antarctica smelten, dan kan dat wel een meter zijn", zegt de Amerikaanse wetenschapper McGrath.