Een aantal adéliepinguïns
NOS Nieuws

Kolonie pinguïns met uitsterven bedreigd door enorme ijsberg

Op Antarctica wordt een pinguïnkolonie met uitsterven bedreigd nadat er een enorme ijsberg is gestrand in de baai waar de dieren leven. De adéliepinguïns, die alleen op de Zuidpool voorkomen, moeten nu meer dan 120 kilometer lopen om voedsel te verzamelen.

Volgens een wetenschappelijke studie is de kolonie sinds 2011 teruggelopen van 160.000 naar 10.000 pinguïns. In dat jaar strandde er een ijsberg ter grootte van een klein eiland in de Commonwealth Bay, waar de adéliepinguïns leven.

Adéliepinguïns in de Commonwealth Bay op Antarctica

De wetenschappers zijn bang dat de kolonie binnen twintig jaar zal uitsterven, als de ijsberg niet breekt door het zeewater. "Ruim honderd jaar geleden klaagden ontdekkingsreizigers over het geluid dat de pinguïnkolonie produceerde", vertelt een professor. "Nu is het akelig stil in het gebied."

Wetenschappers bekijken een adéliepinguïn van dichtbij op Antarctica

Door de aangespoelde ijsberg, die een omtrek heeft van zo'n 97 kilometer, hecht zich veel drijvend ijs aan de kustlijn. "De opwarming van de aarde leidt ertoe dat enorme blokken ijs als het ware aan het land blijven plakken", vertelt de professor.

Een ijsberg in de Commonwealth Bay

Het broedpatroon van de pinguïns is door de veranderingen in het gebied ernstig verstoord. "Het is hartverscheurend om in de buurt van de kolonie te komen", vertelt een professor die een boek schreef over de dieren. "De grond ligt bezaaid met doodgevroren kuikens en verlaten eieren."

Toch zien de wetenschappers ook het positieve aspect van dit verhaal. "Het bestuderen van de adéliepinguïns helpt ons om de impact van klimaatverandering op Antarctica te begrijpen. Dit soort drastische wijzigingen laten zien hoe fragiel het ecosysteem op de Zuidpool is."

De adéliepinguïn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl