Theresa May en Jeremy Corbyn AFP/bewerking NOS

Premier, en leider van de Conservatieven, Theresa May en Labour-leider Jeremy Corbyn staan totaal verschillend in Britse verkiezingsstrijd. Dat werd gisteravond duidelijk tijdens hun interviews in de televisie-uitzending The Battle for Number 10. Waar Corbyn redelijk ontspannen oogde, was May voorzichtig.

May besloot om niet rechtstreeks in debat te gaan met Corbyn, en dat was een slimme keuze, zegt correspondent Tim de Wit. Beiden deden een apart interview met meesterinterviewer Jeremy Paxman van de BBC. De Wit: "May is niet sterk tijdens live televisie-uitzendingen. Ze heeft niet de charme van voormalige leider David Cameron. Die kon nog wel eens een grapje maken, of spelen met het publiek."

En zo had ze geen directe confrontatie met haar rivaal. "Dat is de belangrijkste reden waarom ze niet in debat met hem wil: ze is bang voor een grote uitglijder. Voor May is het een groter risico als er iets gebeurt in zo'n debat. Haar peilingen lopen al terug, ze is al minder populair geworden."

Dementiebelasting

De daling in populariteit komt door een grote misstap van anderhalve week geleden, legt De Wit uit. Toen zei May namelijk dat ze vond dat ouderen zelf op moeten draaien voor een deel van de kosten voor ouderenzorg. "Dat werd in Groot-Brittannië zelfs dementiebelasting genoemd en er kwam veel kritiek op." Ouderen zijn toch vooral de kiezers die op haar stemmen, gaat De Wit verder. Waarschijnlijk nam ze daarom een paar dagen later de uitspraken weer terug. "En toen daalde ze in de peilingen."

Corbyn zat er gisteren ontspannen bij, want hij heeft niets te verliezen.

Correspondent Tim de Wit

Het gat met Corbyn wordt dus steeds kleiner. "Maar nog steeds blijft Corbyn de underdog natuurlijk. Dat zag je ook gisteravond. Hij zat er ontspannen bij, want hij heeft niets te verliezen." Toch komen beide partijen steeds dichter bij elkaar. "Anderhalve maand geleden was er nog een verschil van 20 procentpunten in de peilingen, nu soms 5, 6 of 7 procentpunten. De vraag is wat er gaat gebeuren bij de verkiezingen op 8 juni."

Minder rooskleurig

Voor May ziet het in ieder geval niet zo rooskleurig uit als ze eerder dit jaar had gehoopt toen ze de verkiezingen aankondigde. "Met deze peilingen vergroot ze haar meerderheid in het parlement wel een beetje, maar niet zoveel als ze had gehoopt."

De Britten gaan volgende week donderdag naar de stembus.

May en Corbyn voeren 'battle for number 10'

STER reclame