Britse kiezer ziet May en Corbyn in 'Battle for Number 10'
Anderhalve week voor de Britse verkiezingen hebben premier en leider van de Conservatieven Theresa May en Labour-leider Jeremy Corbyn zich in een rechtstreekse televisie-uitzending ('The Battle for Number 10') gepresenteerd aan de kiezer. Voor een gemengd publiek van aanhangers en tegenstanders werden ze ondervraagd door de gerenommeerde en gevreesde interviewer Jeremy Paxman.
May, die een debat met Corbyn had geweigerd, kreeg herhaaldelijk voor de voeten geworpen dat ze aanvankelijk tegen een brexit was. Paxman vroeg zich af of ze zich had bedacht. May antwoordde dat ze ervan overtuigd is dat een brexit een succes kan worden. Het referendum maakte volgens haar een einde aan de discussie over wel of geen brexit. Ze herhaalde haar standpunt dat ze bereid is om eventueel weg te lopen bij de onderhandelingen zonder deal te sluiten.
Ook kreeg May kritische vragen omdat ze meerdere keren heeft gezegd dat er geen vervroegde verkiezingen zouden komen. Dat ze daarvan terug is gekomen, heeft volgens May te maken met andere partijen die het brexit-proces "proberen te frustreren".
Een van de moeilijkste momenten voor May was toen Paxman haar confronteerde met het intrekken van een aantal plannen. Zo pleitte ze er deze maand in een manifest voor dat ouderen meer gaan betalen voor de zorg die ze krijgen, maar een aantal dagen na lancering van dat plan trok May het grotendeels alweer in. Paxman herinnerde haar daaraan: "Als ik in Brussel zou zitten en naar jou zou kijken als de persoon met wie ik moet onderhandelen, zou ik denken dat ze een blaaskaak is die instort bij de eerste tekenen van wapengekletter."
Ik ben geen dictator die bepaalt wat anderen moeten doen.
Labour-leider Corbyn had de toss gewonnen en koos ervoor als eerste te worden geïnterviewd. Hij werd onder meer kritisch ondervraagd over zaken waar zijn partij voor staat maar waar hij persoonlijk een andere mening over heeft, zoals over de monarchie. Corbyn, die er sterke republikeinse ideeën op nahoudt, stelde dat afschaffing van de monarchie op niemands agenda staat, "en zeker niet op mijn agenda". "Ik ben geen dictator die bepaalt wat anderen moeten doen", sprak hij in het interview.
Een man in het publiek stelde dat Corbyn in het verleden openlijk de IRA heeft gesteund. Corbyn werd bevraagd over het bijwonen van een herdenking van acht IRA-leden die in mei 1987 bij een mislukte aanslag werden gedood door Britse elitetroepen. Corbyn zei dat hij bij die gelegenheid slechts heeft opgeroepen tot vrede en dialoog in Noord-Ierland.
Ook Corbyn kreeg vragen over de brexit. Op de vraag of hij het zich kan voorstellen dat de onderhandelingen met Brussel stuklopen, zei hij: "Er zal een deal worden gesloten. We zullen ervoor zorgen dat er een akkoord komt."
De Britten gaan volgende week donderdag naar de stembus. In peilingen stond de Conservatieve Partij een straatlengte voor op Labour, maar recente peilingen duiden erop dat het gat de laatste week een stuk kleiner is geworden.